ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού - Θα περιλαμβάνονται στο Ε9

Σχέδιο για ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού - Θα περιλαμβάνονται στο Ε9

Να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων του Εξωτερικού σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2016

Η συνταγή ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό αλλά ζουν στην Ελλάδα είναι αντιγραφή από την Ιταλία και, όπως λένε αρμοδίως, είναι «κάν' το όπως ο Μόντι» (ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επέβαλε το 2011 για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρο, με σημαντικά αποτελέσματα).

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς έχει καταλήξει στο σχέδιο βάσει του οποίου θα υποχρεωθούν όλοι όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και το Ε9 έτσι ώστε να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η φορολογία θα ισχύσει από το 2016.

Ταυτόχρονα οι δηλώσεις θα αποτελέσουν βάση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», ενώ το υπουργείο θα μπορέσει να διαπιστώσει εαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν καταθετικούς λογαριασμούς στις χώρες όπου διαθέτουν ακίνητα.

Το σχέδιο για την επέκταση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα, καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό, είχε αποκαλύψει ο Τρύφων Αλεξιάδης από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και βρισκόταν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.

Όπως έλεγε τότε, το σχέδιο που έχει ήδη αποφασιστεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές προβλέπει ότι από το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον νέο αυτό διευρυμένο φόρο περιουσίας, ο οποίος θα έχει ως στόχο όχι μόνο την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, συνολικού ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Όπως εξηγούσε ο κ. Αλεξιάδης, τα πολυτελή ακίνητα που έχουν Έλληνες πολίτες σε άλλες περιοχές εκτός της χώρας μας, καθώς επίσης και τα κεφάλαια που έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού θα υπάγονται στον νέο φόρο.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η εφαρμογή του περιουσιολογίου θα ξεκινήσει σταδιακά από το Νοέμβριο.

Σχετικές ειδήσεις