ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρα ντε φερ Γερμανών και Αμερικάνων για τις ελληνικές τράπεζες

Μπρα ντε φερ Γερμανών και Αμερικάνων για τις ελληνικές τράπεζες

Σε ένα ιδιότυπο αμερικανογερμανικό πόλεμο εξελίσσεται το σκληρό παζάρι για το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό στις τράπεζες, που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, από το οποίο θα κριθεί ποιος θα ελέγχει το τραπεζικό σύστημα αλλά και τις επιχειρήσεις στη χώρα.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Τα αμερικάνικα funds που έχουν επενδύσει ήδη στις ελληνικές τράπεζες 8,3 δις. ευρώ το 2014 δεν θέλουν να δουν τις επενδύσεις τους να μηδενίζονται αλλά αντίθετα θέλουν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να ενισχύσουν τις θέσεις τους και να εξασφαλίσουν υπεραξίες στο μέλλον. Ο Prem Watsa της Fairfax, , Baupost Pulson ο Wilbur Ross τα fund Capital το Abu Dhabi είναι μεταξύ των κεφαλαίων που πέρυσι το Μάρτιο τοποθέτησαν συνολικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 8,3 δισ. ευρώ και είναι και σήμερα διατεθειμένοι να επενδύσουν προκειμένου να υπερασπιστούν τις επενδύσεις τους.

Στον αγώνα για διαχειρίσιμα ποσά ανακεφαλαιοποίησης και συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών έχουν επιστρατευθεί , το ΤΧΣ η Τράπεζα της Ελλάδας το ΥΠΟΙΚ και βέβαια οι Έλληνες τραπεζίτες που έχουν ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με ξένα funds, οι οποίες θα εντατικοποιηθούν προσεχώς σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη.

Το θετικό είναι ότι από τις μέχρι τώρα διερευνητικές επαφές έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να καταθέτουν στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα οποία θα προσμετρηθούν στο stress test και σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που ζητούνται είναι πολύ περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το 2014.

Από την άλλη όμως η γερμανική πλευρά αυξάνει τις πιέσεις της προς την ΕΚΤ και τις εποπτικές αρχές, τον SSM, ώστε ο λογαριασμός της διάσωσης να πλησιάσει προς τα 25 δισ. καθιστώντας έτσι από δύσκολη ως αδύνατη τη συμμετοχή των αμερικάνικων funds στις αυξήσεις κεφαλαίου. Στο πλαίσιο υπάρχουν και οι γερμανικές φωνές που εύχονται να καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση ώστε να μην ολοκληρωθεί το 2015 και να γίνει με τη νέα οδηγία του bail in που θα ισχύει από το 2016. Για αυτό εξάλλου και επιμένουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και μετά να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση.

Στην περίπτωση που τα απαιτούμενα κεφάλαια προσδιοριστούν κοντά στα 25 δις. οι συστημικές τράπεζες θα έχουν χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από κρατικά κεφάλαια, προερχόμενα από το νέο δάνειο. Τότε αν και ουσιαστικά οι τράπεζες θα έχουν κρατικοποιηθεί, αφού τα κεφάλαιά τους θα τα έχουν χρεωθεί οι φορολογούμενοι, το κράτος και η κυβέρνηση δεν θα έχουν ουσιαστικό λόγο στις τράπεζες, αφού οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Ταμείο Διάσωσης (ESM) και τους δανειστές, δηλαδή από τη Γερμανία. Αντίστοιχα με το νέο νόμο για το ΤΧΣ που θα ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο, τα μέλη του θα προσδιορίζονται από τον ESM και θα ελέγχεται απόλυτα από αυτόν.

Έτσι θα μπορούσε άνετα, μια γερμανική τράπεζα όπως η Deutsche Bank (της οποίας η κεφαλαιοποίηση σήμερα ανέρχεται σε 32,5 δις. ευρώ ή δεκαπλάσια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών) να αποκτήσει μεταγενέστερα όποια τράπεζα επιθυμεί και αφού αυτή έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και είναι υγιής.

Η κόντρα γερμανών αμερικάνων, που ξεκίνησε όταν πριν ένα χρόνο οι αμερικάνικες αρχές επέβαλαν μεγάλα πρόστιμα στην Deutsche Bank για χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου και συνεχίστηκε με το σκάνδαλο της Volkswagen έχει βρει ένα νέο πεδίο, τα συντρίμια των ελληνικών τραπεζών... Κι αυτό γιατί στις υποτιμημένες και σχεδόν μηδενικές αξίες των ελληνικών τραπεζών κρύβονται πολύ μεγάλες υπεραξίες όταν η χώρα ορθοποδήσει.

Σχετικές ειδήσεις