ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει σε φορολογία και «κόκκινα» δάνεια

Τι αλλάζει σε φορολογία και «κόκκινα» δάνεια

Μέτρα - φωτιά καλείται να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση σε πέντε καίρια σημεία – Τι αλλάζει σε φορολογικό και εργασιακό;

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΜΕΤΡΑ

Μαραθώνιο καλείται να «τρέξει» η κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει τα μέτρα που απαιτεί το νέο πρόγραμμα, αφού οι δανειστές αναμένουν άμεσα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Euro Working Group, που συνεδρίασε την Παρασκευή (02/10) ενέκρινε την πρώτη από τις δύο λίστες με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση των 2 δισ. ευρώ και αναμένεται να τεθεί υπ' όψιν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ποια είναι τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα

Τι αλλάζει στο φορολογικό;

Άμεση κατάργηση των 100 δόσεων με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων την μείωση του ακατάσχετου για μισθούς συντάξεις και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών από 1.500 ευρώ στα 1.000 και την θεσμοθέτηση των κατασχέσεων εξπρές, είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα βάσει της λίστας των προαπαιτούμενων.

Τα μέτρα θα επηρεάσουν και τους αγρότες, καθώς θα καταργηθεί σταδιακά η ευνοϊκή φορολογία που είχαν μέχρι τώρα. Στο ίδιο πεδίο βρίσκεται και η μείωση της επιστροφής του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στις αγροτικές εργασίες.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιαστεί μέσα στον Οκτώβριο, αναμένεται να διορθώσει και τη διπλή ταχύτητα φορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, ενεργοποιώντας τη φορολογία των επιμέρους εισοδημάτων (ενοίκια κινητές αξίας ομόλογα.

Τι θα ισχύει για τα εργασιακά;

Οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά αναμένονται μέσα στο Νοέμβριο, με την Κυβέρνηση να επιμένει ότι η μόνη αλλαγή θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι δανειστές ζητούν επίμονα και ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

«Κόκκινα» δάνεια και ανακεφαλοποίηση τραπεζών

Οι δανειστές ζητούν να έχουν πριν από το τέλος Νοεμβρίου έτοιμες όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακόμη και προτού μπει ο νέος χρόνος. Για τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εντός του μήνα.

Οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Οι πιστωτές περιμένουν να δουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.

Τέλος, σχετικά με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υποδεικνύουν οι εργαλειοθήκες Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ.

Σχετικές ειδήσεις