ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση-σοκ ΟΟΣΑ: Χωρίς δουλειά 7 εκατ. Έλληνες πολίτες

Έκθεση-σοκ ΟΟΣΑ: Χωρίς δουλειά 7 εκατ. Έλληνες πολίτες

Σε ένα άκρως επικίνδυνο μείγμα για την επιβίωση της χώρας αναδεικνύονται η ανεργία και η φτωχοποίηση που πλήττουν τους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάζει νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – 6 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 700 ΕΥΡΩ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, που δημοσιεύει σήμερα, Δευτέρα (09/11/2015) η εφημερίδα «Τα Νέα» ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται υπερβαίνει τα 7 εκατ. άτομα, με ολέθριες συνέπειες για τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ:

  • Ο αριθμός των ανέργων (2015) κινείται στα 1.196.736 άτομα, ενώ σε τουλάχιστον 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος. Σε αυτό το θλιβερό στοιχείο έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση της Κομισιόν ότι η ανεργία στην Ελλάδα για το 2015 θα φτάσει το 25,7%, ενώ το 2016 θα αυξηθεί στο 25,8% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
  • Μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα παρουσιάζει και η αποτύπωση του ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίας. Περισσότεροι από 7 στους 10 ανέργους (73,1%) δεν έχουν δουλειά για πάνω από 2,5 χρόνια, ενώ οι νέοι άνθρωποι (18-24 ετών) αποτελούν το μεγαλύτερο θύμα της ανεργίας, καθώς το ποσοστό τους ανέρχεται σε 48,5%.
  • Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι τουλάχιστον 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας, ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.
  • Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε συνολικά σε 3.296.280 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολούμενων αριθμεί 3.591.407 άτομα. Από τους απασχολούμενους, τουλάχιστον 1 εκατ. άτομα που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν απλήρωτοι έως και 5 μήνες.
  • 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν αφορούν σε προσωρινή ή και περιστασιακή απασχόληση, καθώς οι λεγόμενες «ευέλικτες μορφές εργασίας» τείνουν να καταστούν κανόνας στην ελληνική πραγματικότητα.

«Μια χώρα όπως η Ελλάδα με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη, δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού», υπογραμμίζει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Ελλάδα, η χώρα των ηλικιωμένων και των φτωχών

Την ίδια στιγμή, η έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει τον κίνδυνο που ενυπάρχει πλέον στη χώρα μας και σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, εξαιτίας των δυσμενών συνεπειών από τα δύο προηγούμενα Μνημόνια, σε συνδυασμό με το νέο «πετσόκομμα» των συντάξεων που προβλέπει το «Μνημόνιο 3».

Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της έκθεσης, ο αριθμός των συνταξιούχων (στοιχεία 2015) ανέρχεται συνολικά σε 2.656.007 άτομα. Οι δύο πρώτες μνημονιακές συμβάσεις οδήγησαν σε περικοπές κατά 50% των συνταξιοδοτικών αποδοχών, ενώ πλέον 6 στους 10 συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Από αυτούς, το 44,8% συνταξιοδοτείται με ποσά κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.

Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τη φυγή νέων Ελλήνων στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής, σχηματίζουν την εικόνα μιας χώρας που γερνάει επικίνδυνα και χάνει το πιο ζωτικό κομμάτι της, τους νέους. Κι όσοι από αυτούς αποφασίζουν να παραμείνουν εδώ, στον τόπο τους, είναι καταδικασμένοι να έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

«Σε μια τέτοια προοπτική», επισημαίνει ο Σάββας Ρομπόλης, «εγκυμονείται ο κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού και σοβαρής καθίζησης του παραγωγικού και τεχνολογικού υποβάθρου».

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων