ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ασφαλιστικό στο «εκτελεστικό απόσπασμα» των Θεσμών

Το Ασφαλιστικό στο «εκτελεστικό απόσπασμα» των Θεσμών

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κοινωνία κινείται πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού μετά τις υποχωρήσεις έναντι των Θεσμών ως προς την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, τώρα φαίνεται έτοιμη να ρίξει στον «μνημονιακό Καιάδα» και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θέτουν επί τάπητος το Ασφαλιστικό, ξεκαθαρίζοντας ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να έχει κλείσει μέσα στον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, αξιώνουν από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Ταμείου Κύριας Ασφάλισης και ενός Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, για όλους ανεξαρέτως τους ασφαλισμένους (μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες κλπ).

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας με υψηλόβαθμα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τεχνοκρατικά κλιμάκια των δανειστών, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι ελληνικές προτάσεις επί των μεταρρυθμίσεων.

Πηγές του αρμόδιου υπουργείου έσπευσαν, πάντως, χθες Τετάρτη (11/11/2015) να διαψεύσουν δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες, ότι συζητείται η μείωση στο 60% το ποσοστό των συντάξεων (ή των συντάξιμων αποδοχών κατά άλλες πληροφορίες) που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, μέχρι να συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως οι όποιες αλλαγές θα επέλθουν στο εξής, δεν θα αφορούν όλους εκείνους που ήδη λαμβάνουν σύνταξη.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση βρίσκεται «μεταξύ σφύρας και άκμονος», αφού καλείται να λάβει κοινωνικά επώδυνες και άδικες αποφάσεις, με το ψαλίδισμα των συνταξιοδοτικών αποδοχών να αποτελεί πλέον μια προβλέψιμη εξέλιξη.

Σχετικές ειδήσεις