ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «σφυρί» 150.000 σπίτια Ελλήνων για μία δόση

Στο «σφυρί» 150.000 σπίτια Ελλήνων για μία δόση

Έναν από τους πλέον επαχθείς συμβιβασμούς, προκειμένου να «κλειδώσει» η δόση των 2 δισ. ευρώ και να κλείσει ο πρώτος κύκλος των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου, επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους εκπροσώπους των Θεσμών, «θυσιάζοντας» περισσότερα από 150.000 ακίνητα.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει, αφού τόσο προεκλογικά όσο και αμέσως μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ξεκαθάριζε ότι δεν θα έβαζε ποτέ χέρι στην πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών.

Χθες, Τετάρτη (11/11/2015), πάντως, δεν βγήκε «λευκός καπνός» μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ – ESM).

Κι ενώ το πρωί της Τετάρτης υπήρχαν πληροφορίες ότι το οικονομικό επιτελείο θα υιοθετούσε μια πρόταση για την προστασία του 65% των οφειλετών (σ.σ. το «καλό σενάριο») που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα «κόκκινα» δάνεια, τελικά η ελληνική πλευρά έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια πρόταση για προστασία του 55% των οφειλετών που κινδυνεύουν από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επί της ουσίας, η Αθήνα, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, φαίνεται πως υιοθέτησε το «κακό» σενάριο, ήτοι τη συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας που έλεγε για προστασία μόλις του 52% των οφειλετών, αλλά κάπως πιο... βελτιωμένο.

Εν τω μεταξύ, ακόμη και αυτό το σενάριο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά «ρευστό», αφού κανείς, τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει περαιτέρω απέναντι στις αξιώσεις του Κουαρτέτου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αυτή η πρόταση απέχει παρασάγγας από την αρχική δέσμευση της ελληνικής πλευράς, που έκανε λόγο για προστασία του 90% των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση αναλυτικά στοιχεία για όλους εκείνους που η ίδια θεωρεί πως πρέπει να προστατευθούν από τους πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα, θέλουν να ξέρουν ποιος είναι ο μέσος δανεισμός στην Ελλάδα και ο μέσος όρος των τετραγωνικών που χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια. Επιπλέον, το Κουαρτέτο ρωτά την κυβέρνηση γιατί δεν μεριμνά, για όσους νοικιάζουν σπίτια και δεν έχουν να πληρώσουν.

Σταθάκης: Πρέπει να βρεθεί λύση έως το Σάββατο

Εξερχόμενος της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Γ. Σταθάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει μέχρι το Σάββατο να κλείσουμε για να συνεδριάσει στη συνέχεια το EuroWorking Group».

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο προώθηση των απαιτούμενων ρυθμίσεων προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Απέναντι από την κοινωνία

Σε κάθε περίπτωση, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας φέρνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι από την κοινωνία και αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας εκτεταμένης κοινωνικής οργής.

Η ανακολουθία λόγων και πράξεων που επιδεικνύεται στην προκειμένη περίπτωση απειλεί να ανάψει τη θρυαλλίδα της κοινωνικής έκρηξης, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολιτική αποσταθεροποίηση και σίγουρα βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες.