ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιθέσεις Παρίσι: Επί τα χείρω η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία

Επιθέσεις Παρίσι: Επί τα χείρω η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία

Η Τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε σήμερα πτωτικά την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου στο 0,3% από το 0,4%, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή εν μέρει στον αντίκτυπο που είχαν στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια οι τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου μήνα στο Παρίσι.

Η επικαιροποιημένη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για το ΑΕΠ περιλαμβάνεται σε μηνιαία έκθεση επιχειρηματικού κλίματος, σύμφωνα με την οποία ο σχετικός δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 96 μονάδες από την πτωτικά αναθεωρημένη τιμή των 97 μονάδων τον Οκτώβριο.

Η τράπεζα ανέφερε ότι οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα έπληξαν την κίνηση και την οικονομική δραστηριότητα στα ξενοδοχεία και τους κλάδους εστίασης και αναψυχής τον περασμένο μήνα.
Η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας συμβαδίζει με τα ευρήματα των ερευνών Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit νωρίτερα αυτό το μήνα, που αποτυπώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στον γαλλικό τομέα υπηρεσιών εξαιτίας των επιθέσεων. Η τουριστική βιομηχανία αντιστοιχεί περίπου στο 7,3% του γαλλικού ΑΕΠ.

Παράλληλα, η αεροπορική εταιρία Air France-KLM ανακοίνωσε σήμερα ότι το πλήγμα από τις επιθέσεις στα έσοδα του Νοεμβρίου ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων της Γαλλίας, AccorHotels, έχει επίσης ανακοινώσει ότι έχουν επηρεαστεί οι κρατήσεις.

Σχετικές ειδήσεις