ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Οι τράπεζες παίζουν το τελευταίο τους «χαρτί» και οι πολίτες τη ζωή τους!

Πλειστηριασμοί: Οι τράπεζες παίζουν το τελευταίο τους «χαρτί» και οι πολίτες τη ζωή τους!

Η πρώτη «δόση» πλειστηριασμών είναι για σήμερα. Όμως, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, έχει προκηρύξει απεργία. Οι τράπεζες έχουν «χασούρα» από τους πλειστηριασμούς και η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρουν διάσταση. Τι θα γίνει;

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ!

Της Γεωργίας Λινάρδου

Μέχρι αργά χθες το βράδυ διαχέονταν η πληροφορία πως «μία πολύ μικρή κάστα συμβολαιογράφων που συνεργάζονται με τις τράπεζες, είναι πιθανό να σπάσει την απεργία», όπως αναφέρει σε ενημέρωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στους Πλειστηριασμούς και τις Κατασχέσεις η οποία απευθύνει το παρακάτω κάλεσμα σε «όλους τους φίλους και συναγωνιστές των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών να αψηφήσουμε το γεγονός της απεργίας και να δώσουμε ένα μαχητικό και μαζικό ''παρών'' στα ειρηνοδικεία».

Οι πλειστηριασμοί για σήμερα Τετάρτη ανέρχονται σε 46 πανελλαδικά ενώ την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις για την πώληση στεγαστικών δανείων σε funds δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Φεβρουαρίου.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι τράπεζες «παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, ασκώντας ψυχολογικό εκβιασμό στους δανειολήπτες με σκοπό να καταλήξουν σε μία ρύθμιση ώστε να θεωρηθούν συνεργάσιμοι». Εάν κάποιος δανειολήπτης δεν θεωρηθεί «συνεργάσιμος», θα περάσουν την «πόρτα» του πλειστηριασμού ή της κατάσχεσης.

Για την ιστορία: Το 2014 πραγματοποιήθηκαν 16.000 πλειστηριασμοί και το 2013 έφτασαν τους 19.200. Χρονιές με πολύ χαμηλότερο «portfolio» απ' ότι για παράδειγμα το 2009 που οι πλειστηριασμοί ανήλθαν στους 52.000!

Εάν υπάρχει κάποιο «μαξιλαράκι» για το τι θα συμβεί το 2016 αυτό αφορά στο εξής: οι τράπεζες περισσότερη «χασούρα» θα έχουν, παρά κέρδος από τους πλειστηριασμούς.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αναδυκνείουν πτώση στις τιμές πώλησης κατοικιών - στις μεγάλες πόλεις - από το 2008 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατά 45%!

Οπότε έχουν βγει και τα τελευταία... «όπλα» σε αυτήν την -την έτσι κι αλλιώς - απάνθρωπη και κυρίως άνιση «μάχη» με τους πολίτες να είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι απέναντι στον όποιον εκβιασμό δεχθούν. Διότι μην ξεχνάμε ότι διανύουμε ένα ακόμη Μνημόνιο με όποιες περικοπές και όποια φορομπηχτική λογική κουβαλά. Ακόμη και ο πλέον συνεπής δυσκολεύεται να είναι... συνεπής.

Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων αναφέρεται πως από το σύνολο των 70 δισ., ευρώ των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται στην κατηγορία των «κόκκινων δανείων» θα μπορούσε να αποπληρωθεί το 30% αυτών μέσω απευθείας συννενόησης της τράπεζες με τον δανειολήπτη.

Αυτή, είναι η άποψη της αγοράς. Η εκτίμηση των τραπεζών

Τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή και ποιοι είναι μερικοί από τους ανθρώπους - πρωταγωνιστές των «κόκκινων δανείων» που τρέμουν μήπως και βγει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό ή κατασχεθούν τα μοναδικά τους υπάρχοντα στον λογαριασμό...

Η ιστορία της Μαρίας και του Θανάση...

Πριν δέκα χρόνια είχαν μια συνηθισμένη μεσοαστική ζωή. Οικογένεια, παιδιά, οι ίδιοι άνθρωποι ικανοί και δραστήριοι με δύο επιχειρήσεις. Βιοτεχνία ο Θανάσης, κατάστημα λιανικής η Μαρία. Δικό τους σπίτι δεν είχαν, έμεναν με ενοίκιο, αλλά είχαν ένα όνειρο, στη σύνταξη να ξαναγυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους. Έτσι πήραν ένα δάνειο για να φτιάξουν ένα εξοχικό σπίτι στο χωριό. Ως το 2010 πλήρωναν το δάνειο κανονικά. Από τότε όμως η βιοτεχνία άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες: μείωση παραγγελιών, ακριβά υλικά, ακάλυπτες επιταγές πελατών, σε λίγους μήνες η βιοτεχνία χρεοκόπησε. Δύο χρόνια αργότερα έκλεισε και το κατάστημα και έμειναν μόνο χρέη. Σήμερα το ζευγάρι προσπαθεί να επιβιώσει κάνοντας μικροδουλειές και φιλοξενείται σε συγγενείς. Το σπίτι στο χωριό είναι ό,τι τους έχει απομείνει. Το πλήρωναν με συνέπεια για επτά χρόνια αλλά πλέον αδυνατούν. Καθώς δεν είναι η κύρια κατοικία τους, δεν προστατεύονται από κανένα νόμο και κινδυνεύουν να το χάσουν. Ακόμα κι έτσι θα συνεχίσουν να χρωστούν στην εφορία, στο ΤΕΒΕΕ, ίσως και στην τράπεζα. Η Μαρία και ο Θανάσης θέλουν μια ευκαιρία να ξαναστήσουν τη δουλειά τους. Θέλουν δυο-τρία χρόνια αναστολή της απειλής για να αρχίσουν σιγά-σιγά να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Θέλουν να σώσουν το σπίτι τους γιατί μόνο τότε θα πιστέψουν ότι δεν έχουν χαθεί όλα (Rednotebook).

Κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα!

Πολίτες απ' όλη την Ελλάδα ενώνουν τη φωνή και τη δύναμή τους ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Σε αρκετές των περιπτώσεων και από τοπικούς εμπορικούς συλλόγους ή ενώσεις επαγγελματοβιοτεχνών. Χαρακτηριστικά παράδειγμα αυτό στα Χανιά όπου ο Εμπορικός Σύλλογος δημιούργησε «ομάδα άμεσης επέμβασης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Νίκο Βουρλάκη: «Η συγκεκριμένη με νομική προστασία ομάδα θα αποτελείται από 12 άτομα και θα επεμβαίνει άμεσα σε όποιο πλειστηριασμό και κατάσχεση εργαλείων και εμπορευμάτων επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί σε συνάδελφο μας».

Το ίδιο συμβαίνει και στη Λειβαδιά, στο Αίγιο, στη Θεσσαλονίκη, στα νησιά του Αιγαίου, σε όλη την Κρήτη (Λαϊκή Στάση Πληρωμών), παντού.

Τι συνέβη σε Ειρηνοδικείο της Αττικής;

Ήταν λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα (Τετάρτη 16/12/2015) όταν σε Ειρηνοδικείο της Αττικής, είχαν προγραμματιστεί έξι πλειστηριασμοί ακινήτων. Σχεδόν πριν ξεκινήσει η διαδικασία, οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα μία συμβολαιογράφος η οποία -όπως αποκαλύπτουν μέλη πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στους πλειστηριασμούς που ήταν εκεί - «παραδέχθηκε ότι είχε προβεί σε διάφορες διαδικασίες από την προηγούμενη μέρα για τον συγκεκριμένο πλειστηριασμό». Τι διαδικασίες; Απλά πράγματα: η Τράπεζα ήθελε να εκπλειστηριάσει το σπίτι του «κόκκινου δανειστή» πριν καν αναγγεθεί ο πλειστηριασμός!

Η πρώτη απόφαση του 2016 από το Ειρηνοδικείου Καλαμάτας: Υπάρχει ελπίδα!

Αυτή η απόφαση αφορά σε ένα ζευγάρι από τη Μεσσήνη ηλικίας 61 και 57 ετών. Το δικαστήριο διέγραψε ένα μεγάλο μέρος του συνόλου της οφειλής τους, περίπου 240.000 ευρώ από το αρχικό χρέος. Έτσι, σώθηκε η κύρια κατοικία τους!

Ο σύζυγος ήταν οικοδόμος που πλέον δεν μπορεί να βρει εργασία στο αντικείμενό του και απασχολείται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες, ενώ η σύζυγος δεν εργάζεται λόγω προβλήματος υγείας. Έχουν οφειλές από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 273.000 ευρώ ο σύζυγος και 281.000 ευρώ η σύζυγος. Το ζευγάρι αγόρασε το 2007 ένα σπίτι 123 τ.μ. στη Μεσσήνη όπου και κατοικούν, και το δικαστήριο για να μην βγει στον πλειστηριασμό τούς όρισε περίοδο χάριτος 3 χρόνων. Στη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων δεν θα πληρώνουν τίποτα για τα χρέη τους προς τις 2 τράπεζες, ενώ τους επέβαλε να πληρώσουν για τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους το ποσό των 117 ευρώ μηνιαίως ο καθένας για 15 χρόνια (eleftheriaonline).

Υπάρχει ελπίδα;

Ναι. Αρκεί να την διεκδικήσουμε με βάση τους νόμους και την κοινωνική αλληλεγγύη!

σ.σ., ίσως και να πρέπει να ξαναδιαβάσουμε την «Ορθοκωστά» του Θανάση Βαλτινού. Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε...

Σχετικές ειδήσεις