ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο: Ανάλογα με το εισόδημα και με κλίμακα

Αφορολόγητο: Ανάλογα με το εισόδημα και με κλίμακα

Σπασμωδικές κινήσεις στην κατεύθυνση να μαζευτεί χρήμα κάνει η κυβέρνηση για να φέρει πίσω το κουαρτέτο και να τρέξει η διαπραγμάτευση.

Οι αλλαγές στις αποδείξεις της εφορίας για το 2016

Η διέξοδος που ακολουθείται η πεπατημένη της φορολογίας με το περιβάλλον ακόμη και για τα φετινά εισοδήματα να παραμένει ασαφές και ομιχλώδες παρά τις δηλώσεις και ανακοινώσεις από το ΥΠΟΙΚ.

Το τελευταίο σενάριο σχεδιασμού μιλά για σύνδεση του εισοδήματος με συντελεστές, δηλαδή με βάση το εισόδημα θα καθορίζεται και το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιεί ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα.

Κλίμακα στις αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα» για το χτίσιμο του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους

Οι εν λόγω συντελεστές θα κυμαίνονται από 15% έως 40% ανάλογα με το εισόδημα του κάθε φορολογουμένου το οποίο θα καθορίζει και το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιεί με «πλαστικό χρήμα».

Οι αλλαγές στις αποδείξεις της εφορίας για το 2016

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και μέχρι την κατάθεση της ρύθμισης για πλαστικό χρήμα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν χειρόγραφες αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Μετά τη σύνδεση του αφορολόγητου με τις αγορές με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα τα ποσά των αποδείξεων θα είναι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και θα κλιμακώνονται από 15%-40%.

Θα επιβάλλεται υψηλή επιβάρυνση σε όσους προσκομίζουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις. Καταργείται το πλαφόν των 10.500 ευρώ που ισχύει σήμερα για την αξία των αποδείξεων και έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει ανεξάρτητα από το εισόδημά τους να προσκομίζουν ένα ορισμένο ποσό από αποδειξεις για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

Εν κατακλείδι όσο πιο ψηλό είναι το εισόδημα τόσο περισσότερες οι δαπάνες που πρέπει να καλυφθούν.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταθέσει τη διάταξη στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνος, αφού πάρει το «οκ» από τους πιστωτές.

Ωστόσο, για συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέχρι την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν αποδείξεις που γίνονται με μετρητά.

Για άτομα που έχουν γεννηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950 δηλαδή για όσους είναι πάνω από 65 ετών δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων.

Σχετικές ειδήσεις