ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΟΚ: «Ψαλίδι» έως 50% στις νέες συντάξεις απαιτούν οι δανειστές

ΣΟΚ: «Ψαλίδι» έως 50% στις νέες συντάξεις απαιτούν οι δανειστές

Μειώσεις των νέων συντάξεων έως και 50%, μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου, ζητούν τώρα, μεταξύ άλλων, οι δανειστές, προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους στο νέο Ασφαλιστικό.

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ειδικότερα, σύμφωνα με «Τα Νέα», ζητούν να θεσπιστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από αυτά του σχεδίου της κυβέρνησης, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων, τα οποία με βάση την πρόταση Κατρούγκαλου φέρνουν μειώσεις έως 30%, αποτελούν ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τα ποσοστά επί των συντάξιμων αποδοχών των εργαζομένων με βάση τα οποία υπολογίζεται το ύψος της σύνταξης.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ότι το αναλογικό τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο - ο συντάξιμος μισθός θα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου, ενώ οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά - ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν εφεξής από 15% έως 30%.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, μέχρι το 25ο έτος της ασφάλισης ενός εργαζομένου δεν φαίνεται να υπάρχουν μειώσεις, αλλά από το 25ο έτος της ασφάλισης έως και το 42ο έτος ασφάλισης προκύπτουν μεγάλες περικοπές.

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, όσα περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχει κάποιος μετά τα 25 εργάσιμα έτη και όσο περισσότερες εισφορές πληρώνει, επειδή αυξάνεται ο μισθός του, τόσο μικρότερη σύνταξη παίρνει!

Έτσι, αυτή η προοπτική δημιουργεί αντικίνητρα ασφάλισης και αντιασφαλιστικές επιλογές, όπως είναι η «μαύρη» εργασία και η εισφοροδιαφυγή.