Διαπραγμάτευση «ώρα μηδέν»: Βαρύ το κλίμα μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks

Newsbomb

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς οι αποκαλύψεις του ιστοτόπου Wikileaks για τις κινήσεις της ομάδας Τόμσεν-Βελκουλέσκου ως προς την ελληνική υπόθεση άναψαν για τα καλά τη θρυαλλίδα της οργής για τον ιδιαίτερα εχθρικό – στα όρια της εμπάθειας – ρόλο του Ταμείου.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ «ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ» ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ – ΜΠΑΡΑΖ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ - ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στην κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα βαρύ, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και από την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του κ. Τσίπρα προς την κ. Λαγκάρντ

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των διαρροών, είχε μέσα στο σαββατοκύριακο μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Όπως γνωστοποιήσαν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

«Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο», ανέφεραν πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα (04/04/2016) ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Φωτιά» και στο Βερολίνο

Την ίδια στιγμή, κρίσιμα χαρακτηρίζονται και τα ραντεβού στο Βερολίνο, αφού τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ την Τρίτη (05/04/2016) στη γερμανική πρωτεύουσα φτάνει και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται στο Βερολίνο και ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος προφανώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του Wikileaks.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Χίλτον

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις μεταφέρονται τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση του ΔΝΤ, με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να χαρακτηρίζει ως «αποτρόπαιες» τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι μολονότι υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά.

Την ώρα που κυβέρνηση και Θεσμοί θα συζητούν στο Χίλτον, η Λαϊκή Ενότητα έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή (03/04/2016).

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, μιας και οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας του Τζούλιαν Ασάνζ, εγείρουν στο εξής σοβαρά ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved