ΕΚΤ: Για πρώτη φορά μείωση του μέσου επιτοκίου δανεισμού των επιχειρήσεων

Newsbomb

Το μέσο επιτόκιο για τα νέα δάνεια των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά, κάτω από το 2%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο (composite cost - of - borrowing indicator) μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 1,98%.

Το επιτόκιο για νέα δάνεια, αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο (σταθερό για το πρώτο τρίμηνο) μειώθηκε επίσης κατά 11 μονάδες βάσης στο 1,28%.

Το επιτόκιο για δάνεια αντίστοιχου ύψους, με σταθερό επιτόκιο άνω των 10 ετών, μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 2,02%.

Στην περίπτωση των δανείων ύψους έως 250.000 ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο (σταθερό για το πρώτο τρίμηνο), το μέσο επιτόκιο μειώθηκε 7 μονάδες βάσης στο 3,16%.

Το μέσο επιτόκιο για νέα στεγαστικά δάνεια παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο τον Φεβρουάριο στο 2,20%. Για τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο (σταθερό για διάρκεια έως ενός έτους), το επιτόκιο διατηρήθηκε στο 2,00%, ενώ για τα στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο άνω των 10 ετών μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,33%.

Την ίδια περίοδο, το επιτόκιο για νέα καταναλωτικά δάνεια στα νοικοκυριά, με κυμαινόμενο επιτόκιο (σταθερό έως ένα έτος) μειώθηκε 31 μονάδες βάσης στο 5,00%.

Το επιτόκιο για τις καταθέσεις των νοικοκυριών με προθεσμία έως ένα έτος παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 0,62%, όπως αμετάβλητο στο 0,60% διατηρήθηκε και το επιτόκιο των καταθέσεων με τρίμηνη προθεσμία ανάληψης.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved