ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Ζητά πάγωμα των δανείων και ελάφρυνση του χρέους

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Ζητά πάγωμα των δανείων και ελάφρυνση του χρέους

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος, με το Ταμείο να περνά στην αντεπίθεση και να απαιτεί ριζικές κινήσεις για την αντιμετώπισή του.

«Πάγος» στα δάνεια προς Ελλάδα ως το 2040 και επιμήκυνση ως το 2080 - Κίνδυνο εκτόξευσης του χρέους στο 293% του ΑΕΠ ως το 2060, αν δεν ληφθούν μέτρα, βλέπει το Ταμείο

Παράλληλα επαναφέρει μαύρα σενάρια για τις τράπεζες καθώς κάνει λόγο για πιθανή ανάγκη έως και 20 δισ. ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Bloomberg, ζητείται από τους Ευρωπαίους να δεχτούν πάγωμα των πληρωμών της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση χρέους, αυτό μπορεί να φτάσει έως και το 293,8% του ΑΕΠ το 2060.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες για την πορεία της χώρας, δεδομένου ότι εκτός από τον κίνδυνο να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες βλέπει «ελάχιστα» έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, της τάξης των 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Αναλυτικά:

Οι πληρωμές του αρχικού κεφαλαίου και των τόκων επί όλων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα θα πρέπει να αναβληθούν τουλάχιστον μέχρι το 2040.

Μεταξύ άλλων, το προσχέδιο αναφέρει ότι:

  • Το ΔΝΤ προτείνει επιμήκυνση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές δανείων του EFSF έως και κατά 17 χρόνια, για τα δάνεια του ESM έως και 6 χρόνια και για τα διμερή δάνεια (GLF) κατά 20 χρόνια.
  • Η λήξη όλων των ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να παραταθεί έως το 2080.
  • Τα επιτόκια επί των δανείων EFSF/ESM θα πρέπει να οριστούν στο ανώτατο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον μέχρι το 2045.
  • Για τα διμερή δάνεια GLF ,που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης, θα πρέπει να εξαλειφθεί το spread των 50 μ.β. που επιβάλλεται πάνω από το Euribor.
  • Χωρίς προτεινόμενα μέτρα ελάφρυνσης, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, με το βασικό σενάριο.
  • Το βασικό σενάριο υποθέτει πως η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2030.
  • Δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ισχνής ποιότητας των κεφαλαίων, προβλέπεται να προκύψει ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια ύψους έως 20 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, που θα μπορούσε να καλυφθεί από το «μαξιλάρι» του προγράμματος του ESM που δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Σχετικές ειδήσεις