Στα ύψη τα τιμολόγια ρεύματος από τον ΕΦΚ στο αέριο

Newsbomb

Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση...

Σαν να μην έφταναν οι υπόλοιποι φόροι και τα «χαράτσια» που είναι αναγκασμένα να πληρώσουν τα νοικοκυριά, έρχονται τώρα και μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση 31% στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το άμεσο αποτέλεσμα αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν κατακόρυφα οι εισαγωγές, προσφέροντας υπερκέρδη στους εισαγωγείς και να πληγούν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αύξηση των τιμών χονδρικής συνεπάγεται την κατακόρυφυη άνοδο και στις τιμές λιανικής προς τα νοικοκυριά.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί από την πλευρά τους ετοιμάζουν προσφυγή στα κοινοτικά όργανα, καθώς η επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή συνιστά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, ιδίως όταν στην Ελλάδα έχει επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού την προηγούμενη Πέμπτη είχε ανακοινώσει ότι στο εξάμηνο τα κέρδη της χαρακτηρίστηκαν από βουτιά που ξεπέρασε το 60%! Και στους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους, πλέον, δημιουργείται μια νέα μεγάλη πίεση στα οικονομικά της μεγέθη, τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να πουλήσει ποσοστό της τάξης του 17% της ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα.

Με δεδομένο και το ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι δυνατό να μην καλύπτουν το κόστος των ηλεκτροπαραγωγών, οι αυξήσεις στο ρεύμα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι αναπόφευκτες.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved