ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιβαλλοντικό «χαράτσι» στις πλαστικές σακούλες – Πόσο θα πληρώνουμε από το 2018

Περιβαλλοντικό «χαράτσι» στις πλαστικές σακούλες – Πόσο θα πληρώνουμε από το 2018

Σταματά η δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας από τα καταστήματα λιανικής πώλησης, από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία ρυθμίζονται οι νέοι κανόνες και εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την αντίστοιχη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στόχος της Οδηγίας είναι η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδίως των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προβλέπει ότι από 01/01/2018 δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, αντιθέτως αυτές θα χρεώνονται στον καταναλωτή. Τα καταστήματα θα πρέπει να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο πινακίδα, στην οποία θα αναγράφεται το κείμενο: «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή ουσιαστικά της τιμής της σακούλας) με σκοπό τη μείωση χρήση τους».

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Ανά τρίμηνο, οι έμποροι θα πρέπει να αποδίδουν το περιβαλλοντικό τέλος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η ΕΣΕΕ είχε προτείνει να μην συμπεριληφθούν στις υποχρεώσεις του νόμου οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με λιγότερες από δύο ταμειακές μηχανές, θέση η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων