ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΦΕΕ: «Δεν αντέχει άλλες πιέσεις η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία»

ΣΦΕΕ: «Δεν αντέχει άλλες πιέσεις η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία»
Ευθεία και ισχυρή πίεση προς τις βιομηχανίες φαρμάκου ασκεί η κυβέρνηση...

Ευθεία και ισχυρή πίεση προς τις βιομηχανίες φαρμάκου ασκεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πληρώσουν άλλοι το μάρμαρο του στόχου για μείωση κατά 1,1 δισ.ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης το 2011.

Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο απείλησε τις φαρμακοβιομηχανίες, πως εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης, τότε το υπολειπόμενο ποσό για την κάλυψη του πλάνου θα το καταβάλουν εκείνες.

Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έκαναν λόγο «για βίαιη αφαίρεση του εισοδήματος από τις βιομηχανίες φαρμάκου, ώστε η μείωση να κλείσει στο 1,1 δισ.ευρώ».
Αναφέρθηκε, εξάλλου ότι η εξοικονόμηση για τα κρατικά ταμεία το 2010 έφτασε τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Τοποθετούμενος στην επιτροπή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Διονύσης Φιλιώτης εξέφρασε την αντίθεσή του στις απειλές της κυβέρνησης, που όπως είπε, καλεί τις βιομηχανίες του κλάδου να πληρώσουν επειδή το κράτος δεν μπορεί να κλείσει τις μαύρες τρύπες της σπατάλης.

«Δεν μπορεί η φαρμακοβιομηχανία, που έχει χάσει τόσες θέσεις εργασίας και έχει στεγνώσει από τις μειώσεις τιμών στα φάρμακα και το rebate να αντέξει άλλη απομύζηση», επισήμανε ο κ. Φιλιώτης σε δήλωσή του στο newsbomb.gr.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου στα νοσοκομεία και πιλοτικά, για κάποιες ουσίες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Αναφερόμενoς στο rebate (επιστροφή) είπε πως οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα το αποδώσουν μόνον στα Ταμεία που πληρώνουν και ζήτησε να εξεταστεί από το υπουργείο το θέμα του συμψηφισμού του rebate με τις οφειλές των Ταμείων.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Ι. Μπασκόζος κάλεσε την κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει με λογιστική αντίληψη την πολιτική του φαρμάκου.