ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «Κουνγκ Φου» της αντικαγκελαρίας στην Αθήνα

Ο «Κουνγκ Φου» της αντικαγκελαρίας στην Αθήνα
Στην Αθήνα καταφθάνει αύριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρέσλερ...

Στην Αθήνα καταφθάνει αύριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Ο αντικαγκελάριος θα είναι επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής, με σκοπό να υπογραφεί ελληνο-γερμανικό σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας.

Ωστόσο, τις όποιες επενδυτικές προτάσεις από τη μεριά των Γερμανών επιχειρηματιών επισκιάζει το προσωνύμιο που κουβαλάει το τελευταίο διάστημα ο Ρέσλερ, ως ο «κύριος Ελεγχόμενη Χρεοκοπία».

Εξαιτίας αυτού, ο Γερμανός πολιτικός βρέθηκε πρόσφατα σε δεινότερη θέση ακόμα και από την Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις τοπικές εκλογές του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), με τα ασιατικά χαρακτηριστικά, τότε πλήρωσε την κόντρα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας υπερασπίστηκε σθεναρά την ευρωσκεπτικιστική του γραμμή, στο πλαίσιο της οποίας είχε ζητήσει τη «συντεταγμένη πτώχευση» της Ελλάδας.

Ο ίδιος ο Ρέσλερ, όμως, είναι πολιτικός που δεν πτοείται από πρόσκαιρα πλήγματα. Στα 38 του χρόνια σήμερα, το παιδί από το Βιετνάμ έχει εξελιχθεί σε ένα φιλόδοξο Γερμανό.

Ο Φιλιπ Ρέσλερ γεννήθηκε το 1973 στο νότιο Βιετνάμ, δύο χρόνια πριν οι Αμερικανοί εγκαταλείψουν την ασιατική χώρα, ηττημένοι από τους κομμουνιστές του Χο Τσι Μινχ.

Ήταν ένα από τα χιλιάδες ορφανά του πολέμου. Την επιβίωσή του όμως χρωστά σε ένα καθολικό ορφανοτροφείο κοντά στη Σαιγκόν. Από εκεί βρέθηκε υιοθετημένος από ένα ζευγάρι Γερμανών και βρέφος ακόμα, σε ηλικία μόλις 9 μηνών, έφτασε στη Γερμανία.

Μεγάλωσε στο Αμβούργο και το Αννόβερο και έτσι η ιδιαίτερη ψυχολογία των βόρειων Γερμανών συνδυάστηκε με τον βιετναμέζικο αντιαμερικανισμό του νεαρού Ρέσλερ.

Το 2002 παίρνει το πτυχίο του στη στρατιωτική ιατρική και το 2009 διαδεχόταν ήδη την Ούλα Σμιντ στο υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης Μέρκελ. Φέτος τον Μάιο, αντικατέστησε τον Γκίντο Βεστερβέλε στο υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας και λίγες ημέρες αργότερα ανέλαβε και την αντικαγκελαρία.

Σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαριά ήττα, που υπέστη το κόμμα του στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου του Βερολίνου. Οι Φιλελεύθεροι του Γερμανού αντικαγκελάριου έπεσαν στο 2% από 7,6% που είχαν συγκεντρώσει στις εκλογές του 2006 και έμειναν εκτός τοπικής Βουλής, δίνοντας έτσι το τελειωτικό χτύπημα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας και στην Άνγκελα Μέρκελ.

«Το πολιτικό βάρος το οποίο καλείται να σηκώσει ο Φίλιπ Ρέσλερ είναι προφανώς μεγαλύτερο από την εμπειρία του, από το ταλέντο του αλλά και τις φιλοδοξίες του. Ο Ρέσλερ είναι αντικαγκελάριος ενός σάπιου κυβερνητικού συνασπισμού, υπουργός Οικονομίας σε επικίνδυνους καιρούς και πρόεδρος ενός κόμματος που παλεύει για την επιβίωσή του. Ίσως να μην ήθελε ποτέ να γίνει τίποτε από όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που αναγκάστηκε να τα κάνει όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.