ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Ξεπέρασαν τις 600.000 οι εγκεκριμένες αιτήσεις - Δείτε πότε θα πληρωθεί

Κοινωνικό μέρισμα: Ξεπέρασαν τις 600.000 οι εγκεκριμένες αιτήσεις - Δείτε πότε θα πληρωθεί

koinonikomerisma.gr: Συνολικά 604.389 είναι οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα (ποσοστό 43,08%), όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία (29/11/2017, 18:50) που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μέχρι εκείνη την ώρα, ανέρχονται σε 1.402.851, οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 119.462, ποσοστό 8,52%, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 280.709, ποσοστό 20,01%, ενώ οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 344.899, ποσοστό 24,59%.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, ο οποίος άνοιξε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και θα παραμείνει ανοιχτός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017.

Στις 15 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα

Στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του κοινωνικού μερίσματος, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα υπάρξει τεχνική συμφωνία.

«Θα είναι μία γρήγορη αξιολόγηση, χωρίς προβλήματα, για να περάσουμε, αμέσως μετά, στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και να ανοίξει ο διάδρομος για την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Real fm 97,8.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Προβλήματα με αιτήσεις που αφορούν τη φιλοξενία

Προβλήματα με τις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα που αφορούν το θέμα φιλοξενίας-δωρεάν παραχώρησης οικίας, επισημαίνουν φοροτεχνικοί.

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, απέστειλε η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, με την οποία ζητάει την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις αιτήσεις χορήγησης κοινωνικού μερίσματος και αφορούν το θέμα φιλοξενίας-δωρεάν παραχώρησης οικίας.

Η εν λόγω επιστολή, την οποία κοινοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), έχει, ως εξής:

«Σας παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας στο κατωτέρω ζήτημα:

Μεταξύ των εξαιρούμενων προσώπων από τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος του άρθρου 1, του Ν. 4501/2017, είναι και εκείνα που φιλοξενούνται σε κατοικίες τρίτων ή συγγενικών προσώπων. Η εξαίρεση διαπιστώνεται αυτόματα από το σύστημα κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης του μερίσματος, συνεπεία συμπλήρωσης του κωδικού 092 στον πίνακα 6.12 του εντύπου Ε1.

Έχει παρατηρηθεί ωστόσο ότι σε πληθώρα περιπτώσεων ο κωδικός 092 έχει εκ παραδρομής συμπληρωθεί και σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1 του εντύπου Ε1 με τη σχετική ένδειξη στον κωδικό 203. Προκύπτει δηλαδή ότι ενώ πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει συμπληρωθεί εκ παραδρομής και ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του.

Για την παραδρομή αυτή, το taxisnet, κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν εντόπιζε σφάλμα (ως όφειλε), καθόσον η συμπλήρωση του κωδικού 092 που αφορά στη φιλοξενία απαλλάσσει τον φιλοξενούμενο από την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης της κατοικίας που υπολογίζεται κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 5.1, με αποτέλεσμα ο, εν προκειμένης, κατά δήλωση φιλοξενούμενος να επωμίζεται εσφαλμένα και το τεκμήριο της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης ή αντίστοιχα ο κατά δήλωση κάτοικος σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία να θεωρείται και εσφαλμένα φιλοξενούμενος.

Ανεξάρτητα λοιπόν από την ανωτέρω παραδρομή ή/και την έλλειψη πρόβλεψης ελέγχου στο taxisnet, θεωρούμε εύληπτο το γεγονός ότι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει συντελεστεί σφάλμα σε βάρος του Δημοσίου, καθόσον στις περιπτώσεις της κατ' ουσίαν δωρεάν παραχώρησης κατοικίας έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1, άρα η αντικειμενική δαπάνη υπολογίστηκε κανονικά, ενώ στις περιπτώσεις της κατ' ουσίαν φιλοξενίας ο πίνακας 5.1 δεν έχει συμπληρωθεί.

Ως εκ τούτου, και επειδή συνεπεία των ανωτέρω, διαπιστώνονται χιλιάδες περιπτώσεις άδικου αποκλεισμού πολιτών από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, σας παρακαλούμε όπως επιλύσετε το ανωτέρω ζήτημα με σχετική παρέμβασή σας και με οποιονδήποτε άμεσο και πρόσφορο τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι, για την υποβολή των αιτήσεων, πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής έξι βήματα:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεσή σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο, κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μία λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Εισαγωγή ενός e-mail και του αριθμού ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε, αν πληροίτε τα κριτήρια, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους Taxisnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση, αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος, πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση-Συναίνεση]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2017, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

Έχετε απορίες για το κοινωνικό μέρισμα; Στείλτε email ΕΔΩ

Σημειώνεται πως για όσους επιθυμούν διευκρινίσεις αναφορικά με την απόδση του κοινωνικού μερίσματος, το e-mail επικοινωνίας είναι το info@koinonikomerisma.gr, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα για το κοινωνικό μέρισμα www.koinonikomerisma.gr.

Οι ερωτήσεις θα ομαδοποιούνται και οι απαντήσεις θα προστίθενται στη σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων.

Δεν έχω κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet - Τι πρέπει να κάνω;

Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται σε 3 βήματα:

Α. Αίτηση εγγραφής ηλεκτρονικά

Β. Αυτοπρόσωπη παρουσία στη Δ.Ο.Υ. για έγκριση της αίτησης

Γ. Ενεργοποίηση λογαριασμού ηλεκτρονικά

1. Αίτηση εγγραφής ηλεκτρονικά

Περιγραφή Βήματος: Συμπληρώνετε ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής, δηλώνοντας το όνομα (username) και τον κωδικό (password) που επιθυμείτε να έχετε ως χρήστης του συστήματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων του συστήματος καταχωρείται η αίτηση λαμβάνετε σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ., η ημερομηνία και η ώρα υποβολής της αίτησης καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να παραλάβετε τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσετε το δεύτερο βήμα.

Αναλυτικά: Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα https://www1.gsis.gr/registration/chooseRegistrationType.htm όπου βρίσκονται οι υπηρεσίες πιστοποίησης της εφαρμογής TAXISnet και επιλέξτε «Αρχική Εγγραφή». Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα www.gsis.gr και να επιλέξετε «Υπηρεσίες προς την Δημόσια Διοίκηση» και στην συνέχεια «Εγγραφή Νέου Χρήστη» και «Αρχική Εγγραφή» .

Επιλέξτε «Φυσικό Πρόσωπο».

Συμπληρώστε τα απαιτούμενα στοιχεία και επιλέξτε «Υποβολή»:

Τα απαιτούμενα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν στη φόρμα εγγραφής είναι:

Username

Κωδικός

Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)

Επώνυμο

Όνομα

Όνομα Πατρός

Ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail)

Αριθμός τηλεφώνου

Αριθμός κινητού τηλεφώνου (προαιρετικά)

Φαξ (προαιρετικά)

Πληροφορίες για τα πεδία: Συμπληρώστε υποχρεωτικά τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*).

o Username: Πρέπει να αποτελείται από 3-20 λατινικούς χαρακτήρες ή νούμερα. Πατώντας το πεδίο συμπληρώνεται αυτόματα με μια προτεινόμενη τιμή.

o Κωδικός (password): Πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 5 χαρακτήρες και να περιέχει και νούμερα. Συμπληρώστε την ίδια τιμή και στο πεδίο Επιβεβαίωση κωδικού. Θα πρέπει να θυμάστε τα δύο αυτά στοιχεία γιατί θα τα χρησιμοποιήσετε στο Βήμα 3

o Τα πεδία Αρ. τηλεφώνου, Αρ. κινητού τηλεφώνου και Fax δέχονται από 10- ψήφιους έως 20-ψήφιους αριθμούς (χωρίς κενά και παύλες). Επιπλέον, για διεθνείς αριθμούς γίνεται δεκτό το σύμβολο + στην αρχή του αριθμού το οποίο μετατρέπεται σε 00. Δηλώστε το κινητό σας τηλέφωνο αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά μηνύματα

o Στο πεδίο Γράμματα εικόνας συμπληρώστε τα γράμματα που διακρίνετε στην εικόνα. Εάν τα γράμματα δεν είναι ευδιάκριτα πατήστε το για να δοκιμάσετε μια άλλη εικόνα.

o Υποβολή: Πατώντας "Υποβολή", οι τιμές που συμπληρώσατε στα πεδία θα ελεγχθούν ως προς την εγκυρότητά τους. Σε περίπτωση λανθασμένης εισαγωγής, θα εμφανιστεί κατάλληλο μήνυμα λάθους δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο. Σε περίπτωση επιτυχημένης εισαγωγής η αίτηση εγγραφής σας θα καταχωρηθεί.

o Επιστροφή: Πατώντας "Επιστροφή", θα μεταβείτε στο βήμα 1 της διαδικασίας εγγραφής. Μετά την υποβολή: Εμφανίζεται στην οθόνη ενημερωτικό μήνυμα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης.

Στο μήνυμα, που μπορείτε αν θέλετε να το εκτυπώσετε επιλέγοντας «Εκτύπωση», αναφέρεται ότι για να ολοκληρώσετε την διαδικασία θα πρέπει να πάτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. εντός 3 μηνών από την ημερομηνία που υποβάλλατε την ηλεκτρονική αίτηση.

Επίσης, σας ενημερώνει ότι σε περίπτωση που έχουν μεταβληθεί τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. αστυνομική ταυτότητα) και δεν έχετε ενημερώσει την Δ.Ο.Υ., θα πρέπει να πάτε στην Δ.Ο.Υ. όπου ανήκετε.

2. Αυτοπρόσωπη παρουσία στη Δ.Ο.Υ. για έγκριση της αίτησης

Περιγραφή Βήματος: Μεταβαίνετε στο τμήμα Μητρώου οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ. και ζητάτε να λάβετε τον κλειδάριθμο. Απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία σας στη Δ.Ο.Υ. Το μόνο στοιχείο που απαιτείται είναι ο Α.Φ.Μ. και το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ταυτότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, κέντρο αλλοδαπών, ταυτότητα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταυτότητα Ομογενούς, Ειδικά Δελτία Πολιτικών Προσφύγων κ.λπ.) το οποίο πρέπει να είναι καταχωρημένο στο ΜΗΤΡΩΟ TAXIS. Αν τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν μεταβληθεί, όπως για παράδειγμα η αστυνομική ταυτότητα, τότε θα πρέπει να μεταβείτε στην Δ.Ο.Υ. όπου ανήκετε. Για την περίπτωση που ένα Φυσικό Πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης, θα προσκομίζεται Ειδικό Πληρεξούσιο για τη συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης χρονικής διάρκειας τεσσάρων μηνών.

Ενέργειες Δ.Ο.Υ.: Ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. ανακτά από το σύστημα την αίτηση του φορολογούμενου και τα στοιχεία που υπάρχουν καταχωρημένα στο ΜΗΤΡΩΟ TAXIS. Το σύστημα επαναλαμβάνει τους ελέγχους που εκτελούνται κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής. Αν κάποιος έλεγχος αποτύχει, η αίτηση απορρίπτεται υποχρεωτικά. Με την έγκριση της αίτησης εκτυπώνονται δύο βεβαιώσεις. Η Βεβαίωση για εσάς υπογράφεται από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. έγκρισης αίτησης εγγραφής και περιέχει έναν επιπλέον κωδικό (κλειδάριθμο), ο οποίος είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας. Η Βεβαίωση για τη Δ.Ο.Υ. έγκρισης αίτησης εγγραφής υπογράφεται από εσάς και τηρείται σε ειδικό φάκελο στο αρχείο της Δ.Ο.Υ. , ώστε σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η υπογραφή του παραλήπτη να υπάρχει το πρωτότυπο έγγραφο. Στη Βεβαίωση για τη Δ.Ο.Υ. πιστοποίησης δεν αναγράφεται ο κλειδάριθμος.

Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε στο 1ο βήμα, σας έρχεται ενημερωτικό μήνυμα (e-mail) για την έκκριση της αίτησης σας.

3. Ενεργοποίηση του λογαριασμού ηλεκτρονικά

Περιγραφή Βήματος: Με τη χρήση του κλειδαρίθμου ενεργοποιείτε ηλεκτρονικά το λογαριασμό σας. Στο βήμα αυτό σας ζητείται να αλλάξετε τον αρχικό κωδικό πρόσβασης (password).

Η ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτεί τη γνώση 3 κωδικών: το όνομα χρήστη (username), τον κωδικό πρόσβασης (password) και τον κλειδάριθμο, ο οποίος παραλαμβάνεται μόνο από εσάς.

Αναλυτικά: Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα https://www1.gsis.gr/registration/chooseRegistrationType.htm όπου βρίσκονται οι υπηρεσίες πιστοποίησης της εφαρμογής TAXISnet και επιλέξτε «Ενεργοποίηση Λογαριασμού». Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα www.gsis.gr και να επιλέξετε «Υπηρεσίες προς την Δημόσια Διοίκηση» και στην συνέχεια «Ενεργοποίηση Λογαριασμού» και ξανά «Ενεργοποίηση Λογαριασμού».

Συμπληρώστε τα απαιτούμενα στοιχεία και επιλέξτε «Επόμενο».

Πληροφορίες για τα πεδία: Συμπληρώστε υποχρεωτικά τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*).

Username / Κωδικός: Συμπληρώστε το username και τον κωδικό (password) που επιλέξατε κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο TAXISnet.

Κλειδάριθμος: Ο αριθμός που σας δόθηκε κατά την πιστοποίησή σας στη ΔΟΥ. Συμπληρώστε τον με ακρίβεια, συμπεριλαμβάνοντας τις παύλες. Στο πεδίο Γράμματα εικόνας συμπληρώστε τα γράμματα που διακρίνετε στην εικόνα.

Εάν τα γράμματα δεν είναι ευδιάκριτα πατήστε το για να δοκιμάσετε μια άλλη εικόνα.

Επόμενο: Πατώντας "Επόμενο", μεταφέρεστε στην οθόνη αλλαγής του κωδικού πρόσβασης.

Επιστροφή: Πατώντας "Επιστροφή", θα μεταβείτε στην αρχική σελίδα της υπηρεσίας πιστοποίησης.

Στην συνέχεια θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης και να επιλέξετε ενεργοποίηση.

Ο κωδικός αυτός θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο κωδικό σας και θα είναι αυτός με τον οποίον θα συνδέεστε στο σύστημα.

Πληροφορίες για τα πεδία: Συμπληρώστε υποχρεωτικά τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*).

o Κωδικός (password): Πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 5 χαρακτήρες και να περιέχει και νούμερα. Συμπληρώστε την ίδια τιμή και στο πεδίο Επιβεβαίωση κωδικού. Επιλέγοντας «Ενεργοποίηση» η επόμενη οθόνη σας ενημερώνει για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, σας έρχεται ενημερωτικό μήνυμα (e-mail) για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

Με το username που δηλώσατε στο Βήμα 1 (Εικόνα 3) και τον νέο κωδικό που δηλώσατε στο Βήμα 3 (Εικόνα 9) μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείται τις υπηρεσίες της εφαρμογής TAXISnet.

Φυλάξτε ασφαλή τον κλειδάριθμο που θα σας χρειαστεί σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό σας.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Σχετικές ειδήσεις