ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαθήματα Οικολογίας μέσα από επιτραπέζιο παιχνίδι

Μαθήματα Οικολογίας μέσα από επιτραπέζιο παιχνίδι

Ένα διαφορετικό μάθημα διδάχτηκαν χθες οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου στην πλατεία Μικρασιατών. Μέσα από ένα επιτραπέζιο υπαίθριο παιχνίδι με την ονομασία «Planet Book», ενημερώθηκαν οι μικροί μαθητές για την προστασία του πλανήτη, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, αλλά και την αναγκαιότητα ανακύκλωσης και μείωσης των απορριμμάτων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Κύτταρο Εναλλακτικής Αναζήτησης Νέων» (ΚΕΑΝ), σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου και το «Planet Book» έχει επισκεφθεί ήδη περίπου 500 σχολεία και έχουν ενημερωθεί 20 χιλιάδες παιδιά. Στόχο έχει την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και η Κρήτη είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας, ενώ αναμένεται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Το «Planet Book», που είναι το πρώτο επιτραπέζιο υπαίθριο παιχνίδι γα το περιβάλλον, εξελίσσεται σε τρεις ζώνες και πάνω σε ένα δέντρο, το δέντρο της ζωής του πλανήτη.
Στην πρώτη γκρίζα ζώνη τα παιδιά παίρνουν πληροφορίες για τις οικολογικές καταστροφές, που έχουν συμβεί στον πλανήτη. Στη δεύτερη ζώνη είναι η ζώνη της ζωής και της ελπίδας, όπου τα παιδιά παίρνουν πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται, τη δράση τους και το τί προσφέρουν στο περιβάλλον. Η τρίτη ζώνη, είναι αυτή στην οποία καλούνται τα παιδιά να φτάσουν για να σώσουν τον πλανήτη, απαντώντας στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, τον αέρα, το νερό, τον ήλιο και την γη. Και τέλος, στόχος είναι να συμπληρώσουν τα παιδιά ένα πάζλ και να σώσουν έτσι τον πλανήτη.

Εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνου, η Δημοτική Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Εύα Γαλεράκη, ανέφερε: «Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιούνται περιβαλλοντικά προγράμματα και αυτό είναι ένα επιπλέον βοήθημα για να καλλιεργήσουμε και να μεταφέρουμε με παιγνιώδη τρόπο τα μηνύματα της προστασίας του περιβάλλοντος».