Κατρούγκαλος: Πιο αναγκαίος από ποτέ ένας κοινός υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης

Newsbomb

Την ανάγκη δημιουργίας μιας πιο δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης, με πολιτικά υπεύθυνη κι όχι αμιγώς οικονομική διαχείριση, «έναν κοινό υπουργό Οικονομικών που να λογοδοτεί σε πολιτικό επίπεδο, έναν κοινό υπουργό κοινωνικής προστασίας, αλλά κι ένα Eurogroup που θα αποφασίζει πέρα από τα οικονομικά και για την απασχόληση», υπογράμμισε την Παρασκευή (02/03/2018) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ΙΙΙ, ο ίδιος έκανε λόγο για έκρηξη των ανισοτήτων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πολιτών χειροτερεύει διαρκώς, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη τρέχει με δύο ταχύτητες.

Όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, «η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης παράγει ελλείμματα για τις χώρες που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ευρώπης και ενισχύει την ευημερία των ισχυρών, με αποτέλεσμα η ανισότητα μεταξύ των χωρών να αυξάνεται».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Λουκάς Τσουκαλης, επισήμανε -σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ- ότι «η αγάπη για Ευρώπη περνά μέσα από την τσέπη των πολιτών της». Επιπλέον, τόνισε πως πολλά από τα προγράμματα διάσωσης που χρησιμοποιούνται είναι μη ρεαλιστικά, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, γι’ αυτό και κάθε εταίρος θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Υποστήριξε, τέλος, ότι είναι «ο φόβος του κόστους του διαζυγίου, που κρατά ενωμένους τους Ευρωπαίους», επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στο φόβο για να μείνουμε ενωμένοι».

Στην άνοδο των αντιευρωπαϊκών πολιτικών στις χώρες της Ευρώπης αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος των «Financial Times», Πίτερ Σπίγκελ, τονίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θέλουν περισσότερη Ευρώπη, αλλά να μεγεθύνουν τα οφέλη που απορρέουν από την Ένωση».

Ο κ. Spiegel τόνισε ότι καταρχάς πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε τους ψηφοφόρους και δεν θα πρέπει να φοβόμαστε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

«Είναι δύσκολο Έλληνες και Εσθονοί να έχουν τις ίδιες ανησυχίες για την ασφάλεια και να τις διαχειρίζονται συλλογικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε πως μόνο αν κοιτάξουμε πέρα από τις λαϊκιστικές απόψεις και αφουγκραστούμε τις ανάγκες των λαών θα ξεφύγουμε από την επιφανειακή αντιμετώπιση των πραγμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved