Στον «αέρα» ο ΕΦΚΑ: Το ΣτΕ κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου

Στον «αέρα» ο ΕΦΚΑ: Το ΣτΕ κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου

ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» Η ΕΙΣΦΟΡΑ 20% ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΕΦΚΑ | ΣτΕ: Ένα μεγάλο «όχι» φαίνεται πως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ό,τι αφορά την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ενώ το ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο της χώρας έκρινες αντισυνταγματικό και τον υπολογισμό της εισφοράς του 20% στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με σημερινό (11/04/2018) δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», που επικαλείται πηγές από το ΣτΕ, μια ισχυρή πλειοψηφία (με ψήφους 17 έναντι 8) στην Ολομέλεια του δικαστηρίου εξέφρασε προ ημερών την άποψη ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών στον ΕΦΚΑ. Παρόμοια κρίση εκφράστηκε και για τους αγρότες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 26 προσφυγές σε βάρος του νόμου Κατρούγκαλου και, όπως εκτιμάται, θα χρειαστούν άλλες τρεις διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ώστε να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα θέματα που άπτονται της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Συνοπτικά, το ΣτΕ φαίνεται ότι προς ώρας έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για τρία σημαντικά ζητήματα:

  • Το θέμα της ένταξης των ελευθέρων επαγγελματιών έχει λυθεί, αφού το δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές τους
  • Κρίνεται αντισυνταγματικός ο υπολογισμός της εισφοράς 20% υπέρ του ΕΦΚΑ
  • Οι δικαστές θεωρούν συνταγματική την ένταξη στον ΕΦΚΑ όλων των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων

Οι εκκρεμότητες: Συνταξιούχοι, στρατιωτικοί και «μπλοκάκια»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με το «Έθνος», οι ανώτατοι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για μείζονα ζητήματα επί του νόμου Κατρούγκαλου, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των συνταξιούχων και ειδικότερα ό,τι αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των αποδοχών τους.

Εξάλλου, εκκρεμότητες υπάρχουν τόσο στο ζήτημα των στρατιωτικών, όσο και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών που κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι») και έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ.

Στην τελευταία αυτή κατηγορία εντάσσονται κυρίως οι δικηγόροι, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου, υποστηρίζοντας ότι η νέα νομοθεσία εξισώνει τον ελεύθερο επαγγελματία με το μισθωτό, για τον οποίο ένα μεγάλο μέρος των εισφορών καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Μάλιστα, οι δικηγόροι εγείρουν και ζήτημα ανταποδοτικότητα, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο του ΕΦΚΑ καλούνται να καταβάλλουν στο εξής ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προσμένουν ως συντάξιμες αποδοχές.

Διαβάστε επίσης: