ΕΝΦΙΑ σε Δήμους: «Άδικο και αντισυνταγματικό το μέτρο»

Ευδοκία Μύτιλη Ευδοκία Μύτιλη

ΕΝΦΙΑ σε Δήμους: «Άδικο και αντισυνταγματικό το μέτρο»

Οι προγραμματικές εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη ΔΕΘ 2018, για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους και περιστολή της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό φαίνεται πως προσκρούουν στο Σύνταγμα.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, στους δήμους έχει ζητήματα συνταγματικότητας σύμφωνα με τον δικηγόρο Κώστα Τσουκαλά.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και την δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη, «Βάση του άρθρου 78 του Συντάγματος παρ. 1 και 4 σε συνδυασμό με το άρθρο 102 παράγραφος 5 προκύπτει ότι μοναδικό αρμόδιο για την είσπραξη φόρων (ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος και όχι τέλος) είναι το κράτος και η είσπραξη φόρων ανήκει στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του».

Ωστόσο, ακόμα και αν «ξεπεραστεί» το θέμα συνταγματικότητας, προκύπτει θέμα ανισοτήτων μεταξύ των δήμων καθώς σύμφωνα με το άρθρο 102 παράγραφος 5 «κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων».

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους θα διαιωνίσει τις ανισότητες μεταξύ των περιοχών της χώρας, ανάλογα με την οικονομική αξία της γης τους, καθώς οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα «ακριβά» προάστια διαφέρουν σημαντικά από τις «λαϊκές» περιοχές.

Η υποκατάσταση, λοιπόν, μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Αυτοδιοίκησης από τον φόρο ακίνητης περιουσίας που παράγεται και εισπράττεται σε κάθε τόπο και ο οποίος είναι συνάρτηση της αξίας των ακινήτων, αλλά και της πυκνότητας δόμησης και θα σήμαινε απλά την διαιώνιση της ανισότητας, και την απόλυτη αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων τοπικών κοινωνιών.

Έως τώρα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ μέσω του κράτους έδινε την επιλογή της δίκαιης κατανομής του φόρου σε περιοχές όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Σε περίπτωση τώρα που τα κονδύλια από τον φόρο ακινήτων εισπράττονται απευθείας από τους δήμους αυτό θα οδηγήσει σε δήμους δύο ταχυτήτων τους πλούσιους (με σημαντικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ) και τους φτωχούς (ακίνητα με χαμηλές αντικειμενικές αξίες και άρα με λιγότερο ΕΝΦΙΑ).

Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ: Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr από Θεσσαλονίκη: Είμαι ανοικτός σε συγκλίσεις

ΕΝΦΙΑ σε Δήμους: Άδικο και αντισυνταγματικό το μέτρο
01
ΕΝΦΙΑ σε Δήμους: Άδικο και αντισυνταγματικό το μέτρο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved