ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά ενστόλων: Επιστρέφονται 820 εκατ. ευρώ - Δείτε πόσα και πότε θα τα λάβουν

Αναδρομικά ενστόλων: Επιστρέφονται 820 εκατ. ευρώ - Δείτε πόσα και πότε θα τα λάβουν

Σήμερα, Πέμπτη (8/11) ψηφίζεταιη ρύθμιση στη Βουλή - Ποιοι θα λάβουν έως και 20.000 ευρώ

Το μέτρο αυτό αποτελεί ένα από τη σειρά θετικών μέτρων που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, τον Νοέμβριο και ως τις αρχές Δεκεμβρίου. Η καταβολή των αναδρομικών αυτών θα αφορά στους ένστολους, καθηγητές πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων, δικαστές και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατρούς του ΕΣΥ, μουσικούς (από Κρατική Ορχήστρα, Λυρική Σκηνή κ.ο.κ.), όπως επίσης και τους συνταξιούχους των πιο πάνω κλάδων. Η σχετική ρύθμιση θα εισαχθεί υπό μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο που συζητείται ήδη. Θα ακολουθήσει η κατάθεση του μέτρου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εν συνεχεία όλα τα άλλα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αυτές είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου:

1. Ένστολοι. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καταβάλλονται εφάπαξ αποδοχές, κατά το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 έως και 31-12-2016 , ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2012 με βάση τις τότες ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον νόμο 4307/2014.

Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας καθορίζονται ο χρόνος, η διαδικασία και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή της διαφοράς των αποδοχών που προκύπτουν

2.Γιατροί του ΕΣΥ. Στους ιατρούς του ΕΣΥ, ιατρούς δημόσιας υγείας ΕΣΥ, επικουρικούς ιατρούς και ειδικευόμενους ιατρούς καταβάλλεται, πλην της αποζημίωσης εφημεριών, εφάπαξ χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2012 με βάση τις τότε ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον ν.4093/2012.

Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016. Ο χρόνος, η διαδικασία και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Το νομοσχέδιο ορίζει ρητά ότι δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ.

3. Πανεπιστημιακοί. Στα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την 31η Ιουλίου 2012 μισθολογικές διατάξεις. Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016

4. Δικαστικοί. Για τους δικαστικούς λειτουργούς προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα καθοριστούν ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής του υπολοίπου της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1ης Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014 (ν.4270/2014).

Η ρύθμιση αφορά τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όλων των βαθμίδων και όσων εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα.

5. Συνταξιούχοι. Στους συνταξιούχους των συγκεκριμένων κατηγοριών καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν αν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του ν. 4093/2012 και αυτή που πράγματι του κατεβλήθη. Ο χρόνος και η διαδικασία για την επιστροφή των ποσών θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

6. Κρατική Ορχήστρα. Στα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρική Σκηνής και για όσο χρονικό διάστημα αυτά ήταν εν ενεργεία και συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2015 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016 καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνται να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την 31η Ιουλίου 2012 μισθολογικές διατάξεις.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στους ενστόλους και υπογράμμισε την απόφαση για την απόδοση 820 εκ ευρω απο αναδρομικές κρατήσεις από τα χρόνια των μνημονίων. Απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα στην Πολεμική Αεροπορία είπε ότι κατά την διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κρίσης υπέστησαν αδικίες ιδιαίτερα με τις μισθολογικές απολαβές και εξήρε την στάση τους καθώς «Ούτε μια στιγμή δεν υποστείλατε την σημαία, από υπέρτατο καθήκον παρά τις αδικίες. Για την στάση σας η η Πολιτεία στα ευγνωμονεί»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι από τους πρώτους στην προσπάθεια να απαλυνθούν πληγές μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ως πρώτο βήμα -ανέφερε – και με σαφή συμβολισμό θα έρθει αύριο στην Βουλή ρύθμιση που αφορά την αποκατάσταση αδικιών σε πανεπιστημιακούς, δασκάλους, δικαστικούς, ιατρούς, σώματα ασφαλείας ,πυροσβέστες και ένστολους.

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι «προχωράμε λοιπόν δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ό,τι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς». Ο κ. Τσίπρας επίσης σημείωσε ότι η απόφαση αυτή προέρχεται από επιλογή, από πολιτική βούληση και ηθικό καθήκον.

Σχολίασε ότι «είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε αποφάσεις δικαστικές αποφάσεις». Πρόσθεσε ότι ότι υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, τις οποίες δεν υιοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Επομένως, πρόκειται για ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης», είπε. Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην συμβολή της Π.Α τόσο στο θέμα της άμυνας της χώρας όσο και στον κοινωνικό της ρόλο.

«Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με αποκλειστικό σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Δεν παρασύρεται σε διενέξεις. Σέβεται και επιδιώκει άριστες σχέσεις γειτονίας με τις χώρες που συνορεύει. Δεν απειλεί κανένα αλλά δεν απειλείται και από κανένα», σημείωσε. Επισήμανε ότι μόνο φέτος με την έγκαιρη μεταφορά από μέσα της Αεροπορίας, σώθηκαν 914 άνθρωποι από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και πως στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, φέτος με μέσα της Αεροπορίας σε συνεργασία με άλλους φορείς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, διασώθηκαν 175 συνάνθρωποι μας.

Διαβάστε επίσης:

Στάση εργασίας: ΠΡΟΣΟΧΗ! Χωρίς ταξί όλη η χώρα σήμερα για 12 ώρες

Καταργείται ο νόμος Κατσέλη: Δείτε τι αλλάζει για τους δανειολήπτες - Όσα πρέπει να ξέρετε

Ρoή Ειδήσεων