ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων - Ανατροπή: Ποιοι θα πάρουν 13η σύνταξη και 13ο μισθό

Δώρο Χριστουγέννων - Ανατροπή: Ποιοι θα πάρουν 13η σύνταξη και 13ο μισθό

Με ποιον τρόπο θα επανέλθει το δώρο Χριστουγέννων και σε ποιους

«Ανοιχτό παράθυρο» αφήνει η κυβέρνηση για τη μελλοντική θεσμοθέτηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης» ως παγιοποίηση της απόδοσης του κοινωνικού μερίσματος. Το κοινωνικό μέρισμα θα χορηγηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να σκέφτεται σοβαρά να το «μονιμοποιήσει» στο μέλλον, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα εγγράφεται και στον προϋπολογισμό.

Μετά το πάγωμα των μειώσεων στις συντάξεις και τη μικρή αύξηση που θα πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από την υπερφορολόγηση που φέρνει υπερ-πλεονάσματα η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι το δώρο Χριστουγέννων, ουσιαστικά γίνεται λόγος για επαναφορά σε 13η σύνταξη και 13ο μισθό και μάλιστα με σχετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, δικαιούχοι της «13ης σύνταξης» ή του 13ου μισθού θα είναι χονδρικά όλοι όσοι σήμερα πληρούν τα κριτήρια για την είσπραξη κοινωνικού μερίσματος. «Δεν είναι κάτι που θα συμβεί τώρα, όμως υπάρχει ως σκέψη για το μέλλον», ανέφεραν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα. Μάλιστα, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την πιθανότητα θεσμοθέτησης του σημερινού κοινωνικού μερίσματος λέγοντας πως, εφόσον υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες «θα διερευνήσουμε τα συγκεκριμένα πεδία που θα απορροφήσουν αυτές ακριβώς τις δυνατότητες».

Κοινωνικό πρόσημο

Επί της ουσίας το σενάριο που επεξεργάζεται το Μαξίμου έχει να κάνει με το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο σε έναν βαθμό και σε ό,τι αφορά σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους θα μετατραπεί σε δώρο Χριστουγέννων. Η κυβερνητική στόχευση αφορά και σε εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Προς το παρόν εντός του 2019 με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, και αφορά σε:

- μείωση ΕΝΦΙΑ

- μείωση ασφαλιστικών εισφορών

- στεγαστικό επίδομα

- κατάργηση φόρου επιτηδεύματος

Διαβάστε επίσης:

Δώρο Χριστουγέννων 2018: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επίδομα στέγασης 2019: Δείτε ΕΔΩ ποιοι δικαιούνται έως 210 ευρώ το μήνα