Ο Τζόρτζ Σόρος δείχνει τον δρόμο στην Ευρωζώνη!

Ο Τζόρτζ Σόρος δείχνει τον δρόμο στην Ευρωζώνη!

Αυξάνονται καθημερινά οι αναλυτές, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές που ζητούν από την ΕΚΤ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σήμερα ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Η εφημερίδα Financial Times δημοσιεύει άρθρο του, το οποίο υπογράφει και ο γνωστός Γερμανός καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ Πέτερ Μπόφινγκερ, με τίτλο: "Η ΕΚΤ πρέπει να παρέμβει για να σώσει την Ευρωζώνη".

Το άρθρο τονίζει ότι η ΕΚΤ πρέπει με κάθε κόστος να σταματήσει την επίθεση στα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης, επειδή αυτή απειλεί τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

Καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, όπως σημειώνει, είναι να τεθεί ένα ανώτατο όριο στην απόδοση των ομολόγων για τις χώρες που ακολουθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα προσαρμογής.

Το πλαφόν θα μπορούσε να ορισθεί αρχικά στο 5% και να μειώνεται σταδιακά, καθώς θα το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Όντας έτοιμη να αγοράσει απεριόριστα ποσά (σ.σ.: κρατικών ομολόγων), η ΕΚΤ θα μετατρέψει ουσιαστικά το πλαφόν σε ένα δάπεδο για να αυξάνονται οι τιμές των ομολόγων (και να μειώνονται οι αποδόσεις τους), χωρίς στην πραγματικότητα να χρειασθεί να αγοράσει απεριόριστα ποσά. Αυτό, σημειώνουν οι συγγραφείς, είναι ότι έκανε με επιτυχία η ελβετική κυβέρνηση, θέτοντας ανώτατο όριο την ισοτιμία των 1,20 φράγκων ανά ευρώ.