ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή με τις 120 δόσεις: Ποιοι θα δουν «κούρεμα» στις προσαυξήσεις έως και 95%

Ανατροπή με τις 120 δόσεις: Ποιοι θα δουν «κούρεμα» στις προσαυξήσεις έως και 95%
Δείτε το σχέδιο για τις 120 δόσεις

Ρύθμιση 120 δόσεων για όλους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το σημαντικό ζήτημα της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα καθυστερήσει και δεν αναμένεται να ξεκινήσει η όποια συζήτηση πριν από την 11 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται η πρώτη επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, η οποία θα είναι κοντά στο ένα δισ. ευρώ. Συνεπώς, η τελική ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη μετά τα μέσα της Άνοιξης.

Για το λόγο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η προτροπή των αρμοδίων προς τους πολίτες είναι να εκμεταλλευτούν το υπάρχον νομικό πλαίσιο, ούτως ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Μέχρι το τέλος του 2019, «μπορείς να ρυθμίσεις όλα τα χρέη προς τράπεζες και εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία. Μπορούν να ενταχθούν όλων των ειδών οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι ή επιτηδευματίες και οι αγρότες», τόνισε την Τετάρτη (13/02) ο ειδικός γραμματέας ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρσούμης, συμπληρώνοντας πως καλύπτονται και ιδιωτικά χρέη. Μιλώντας στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο σημείωσε πως η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό γίνεται ηλεκτρονικά «για όλα τα χρέη».

Στη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και χρέη «κάτω των 20.000 ευρώ, με άλλη διαδικασία, πιο τυποποιημένη, που δεν φτάνει έως τις 120 δόσεις, αλλά λιγότερες». Αντίθετα, δεν μπορεί να γίνει αίτηση για μέρος των συνολικών χρεών. Κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με τα διαδικτυακά συστήματα, όπως π.χ. το TAXISnet, «καλύτερο να είναι να πάει σε κάποιον ειδικό, όχι ότι θα κοπεί, αλλά μπορεί να κάνει λάθη, ενδεχομένως να μη διεκδικήσει τα μέγιστα οφέλη. Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι μπορεί να πάρει διαγραφή προστίμων, προσαυξήσεων κεφαλαίου… έρχονται λένε ''θέλω 120 δόσεις''. Του λέμε π.χ. ότι ''το χρέος σου είναι 20.000 ευρώ, τα μισά είναι πρόστιμα. Δεν θες να τα διαγράψουμε''» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το σχέδιο για 120 δόσεις

Πάντως, ήδη επεξεργάζονται σχέδιο στο υπουργείο Οικονομιών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Η Αυγή» στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Ωστόσο, θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση. Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο TAXISnet μέσω ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της.

Ειδικότερα, η ρύθμιση αυτή θα συνοδεύεται με κούρεμα των προστίμων και προσαυξήσεων, που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 95%, θα δώσει την ευκαιρία σε περίπου 4 εκατ. φοροφολούενους να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία.

Οι δόσεις θα φτάνουν έως και τις 120, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Οι οφειλέτες της Εφορίας για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2017, χωρίς να αποκλείεται και ένταξη απλήρωτων φόρων του 2018. Ωστόσο, για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν θα πρέπει να δημιουργήσει νέα χρέη.

Διαβάστε επίσης:

Αυξήσεις - «φωτιά» στους φόρους για σπίτια και αυτοκίνητα - Πόσα θα πληρώσετε φέτος (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με «Χιόνη» του Αγίου Βαλεντίνου - Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα