Ο Σόιμπλε παρουσίασε το σχέδιο του

Newsbomb

Ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλυψε το Σάββατο βασικά στοιχεία της πρότασης του για εθνικά κρατικά ταμεία (funds ειδικού σκοπού) για το χρέος των χωρών της ευρωζώνης που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

Η πρόταση Σόιμπλε θέλει τις χώρες - μέλη της Ε.Ε να τοποθετούν το μερίδιο του δημοσίου χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, σε fund ειδικού σκοπού με στόχο την αποπληρωμή εντός 20 ετών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπούν στη διατήρηση του χρέους εντός του στόχου.

Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι η πρότασή του θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, καθώς οι χώρες θα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το στόχο περιορισμού του χρέους τους στο 60% του ΑΕΠ.

«Κάθε ένα από τα κράτη-μέλη του ευρώ θα πρέπει να τοποθετήσουν σε αυτό το ειδικό fund το μέρος του χρέους του που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και να το καλύπτει με τα φορολογικά έσοδα. Μέσα σε μια περίοδο 20 ετών, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, στο fund αυτό θα πρέπει να τοποθετηθούν περίπου 500 δισ. ευρώ, καθώς το γερμανικό χρέος ανέρχεται περίπου στο 80% του ΑΕΠ.


Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι θα καταθέσει το σχέδιο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, το πλάνο σχολίασε θετικά και η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Στο σχέδιο αυτό έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της η Αυστρία, δια μέσω της υπουργού οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η οποία τόνισε ότι οι προτάσεις που έχουν ως στόχο τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων από τους φορολογούμενους θα συναντήσουν προβλήματα στη διαδικασία κύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια.



ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved