Φρένο χρέους και αλλαγή συνθήκης ζητουν οι Μερκοζί

Newsbomb

Επιμέλεια Τάσος Ζάχος

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση για το ευρώ στο Παρίσι μεταξύ της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί έστειλε μήνυμα στους υπόλοιπους εταίρους ότι επιθυμούν σκληρές αλλαγές στην συνθήκη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση, η Μέρκελ ανέφερε πως η Σύνοδος της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του ευρώ.

Η Καγκελάριος επανέλαβε πως χρειάζονται διαθρωτικές αλλαγές, μέσω αλλαγής της συνθήκης, που θα προβλέπει τον περίφημο γερμανικό κανόνα για φρένο χρέους στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

"Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές που θα πηγαίνουν πιο μακριά από τις συμφωνίες. Χρειαζόμαστε δεσμευτικό φρένο στο χρέος, που θα επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...ώστε να λειτουργεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τόνισε πως θα ήταν πιο λογική η αλλαγή των συνθηκών για τους 27, αλλά μπορεί να γίνει και με τους 17 αν χρειαστεί. «Οι αλλαγές στο σύμφωνο θα προβλέπουν σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες» επισήμανε η Μέρκελ.

Αυτή η δήλωση είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Βρετανία, η οποία αρνείται να συναινέσει σε αλλαγές στην συνθήκη της Λισαβόνας.

Ακόμα η Μέρκελ δήλωσε πως πρέπει να επισπευτεί η λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού (ESM) μέσα στο 2012, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης το 2013. Έτσι . σύμφωνα με την Γερμανία θα καταστεί ασφαλής επένδυση το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης.

Η Μέρκελ δήλωσε για ακόμα μια φορά ότι είναι αντίθετη στην έκδοση ευρωομολόγων και υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, ενώ συμπλήρωσε πως θα ήταν επιθυμητό το Eurogroup να συνεδριάζει κάθε μήνα γιατί έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

«Όσον αφορά αυτά που έχουμε πει για την ΕΚΤ, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Απορρίπτουμε την ιδέα των ευρωομολόγων».

Όσον αφορά τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου , η γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε πως δεν θα επιβλέπει μεν τους εθνικούς προϋπολογισμούς αλλά θα πρέπει να μπορεί να αποφανθεί αν τοπ φρένο χρέους εφαρμόζεται επαρκώς στην εθνική νομοθεσία κάθε μέλους.

Για την περίπτωση της Ελλάδας, η Μέρκελ ανέφερε πως είναι μοναδική και η εθελοντική περικοπή του χρέους θα εφαρμοστεί μονό για αυτή.

«Θα λειτουργούμε όπως το ΔΝΤ σε δύσκολες περιπτώσεις στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά.

"Ναι" σε όλα από τον Σαρκοζί

Ο Σαρκοζί για άλλη μια φορά συμφώνησε σε όλα σχεδόν . Είπε όχι στα ευρωομόλογα, όχι στην περαιτέρω παρέμβαση της ΕΚΤ, ναι στην αλλαγή της συνθήκης.

"Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι πολύ ολοκληρωμένη. Θα αποτυπωθεί σε επιστολή και θα παρουσιαστεί στον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Χερμαν Βαν Ρομπάι την Τετάρτη.

"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν οι ανισορροπίες που έχουν οδηγήσει την ευρωζώνη στην σημερινή της κατάσταση" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία απαιτεί αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη, που ιδανικά θα εγκριθεί και από τα 27 κράτη-μέλη. Ωστόσο επισήμανε ότι η νέα συνθήκη μπορεί να αφορά μόνο τους 17 της ευρωζώνης, αλλά να είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη εφόσον το θελήσουν.

Όπως είπε, τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο επιθυμούν την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ συμφωνούν και στην ανάγκη επιβολής κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ανά την ευρωζώνη.

Τόνισε ακόμα ότι και οι δύο είναι υπέρ της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2012.

Τέλος ο Σαρκοζί δήλωσε ότι οι αλλαγές απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της τρέχουσας κρίσης και σημείωσε πως τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία συμφωνούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη καθώς και ότι τα ευρωομόλογα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση λύση στην κρίση. 


ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved