ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ - Πότε κυκλοφορούν (pics)

Αυτά είναι τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ - Πότε κυκλοφορούν (pics)

Στην κυκλοφορία θα δοθούν στο τέλος του μήνα τα καινούργια χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ.

Πρόκειται για τα χαρτονομίσματα που παρουσίασε η ΕΚΤ στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 με τα οποία ολοκληρώνεται τη λεγόμενη σειρά «Ευρώπη». Είναι η σειρά που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2013 όταν κυκλοφόρησαν τα καινούργια χαρτονομίσματα των 5 ευρώ.

Τα νέα χαρτονομίσματα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 28 Μαΐου, έχουν ιδιαίτερες προδιαγραφές ασφαλείας κατά της παραχάραξης αλλά και προστασίας από βροχή, υγρασία, κρύο και ζέστη.

Στα νέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ επικρατεί κυρίως το πράσινο χρώμα, ενώ σε εκείνα των 200 ευρώ θα κυριαρχούν αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ. Σε όλα, όμως, υπάρχει αναφορά στην ελληνική μυθολογία, καθώς όταν τα κοιτάζει κανείς στο φως διαγράφεται και στις δύο πλευρές το πορτρέτο της μυθολογικής Ευρώπης.

Καθώς τα τραπεζογραμμάτια των 50, 100 και 200 ευρώ έχουν πλέον το ίδιο πλάτος, η διαχείριση και η επεξεργασία τους από τα μηχανήματα καθίσταται ευκολότερη. Επίσης, θα ταιριάζουν καλύτερα στο μέγεθος των πορτοφολιών και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς θα φθείρονται λιγότερο.

Αναλυτικότερα, στην κάτω αριστερή πλευρά τους φαίνεται η αξία του χαρτονομίσματος που αλλάζει χρώμα από πράσινο βαθύ σε σκούρο μπλε αναλόγως με την κλίση του. Στη δεξιά πλευρά τους μπορεί να παρατηρήσει κανείς ένα ολόγραμμα με το πορτρέτο της Ευρώπης και την αξία του χάρτινου νομίσματος, ενώ όταν αυτό κινείται, εμφανίζεται το σύμβολο του ευρώ γύρω από την αξία του.

Κατά τον σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων η ΕΚΤ έλαβε υπ’ όψιν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Ετσι, η νέα σειρά χαρτονομισμάτων έχει πιο σαφείς χρωματικές διαφορές και πιο εμφανείς τις αξίες τους. Τα ψηφία είναι ανάγλυφα και διαφορετικού μεγέθους ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα από τους τυφλούς.

Δείτε πώς είναι τα νέα χαρτονομίσματα στην gallery που ακολουθεί:

Σχετικές ειδήσεις