ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr:«Πώς τα δάνεια και οι κάρτες καίνε τους φορολογούμενους»

Ευδοκία Μύτιλη

Οι δαπάνες για αποπληρωμή καρτών και δανείων αυξάνουν τη βάση υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Ο κ. Γιάννης Χατζησαλάτας εκπρόσωπος Τύπου των Εφοριακών μίλησε στο Newsbomb.gr για τις «παγίδες» υπερφορολόγησης σε όσους φορολογούμενους κατά τη διάρκεια του 2018 πλήρωσαν χρηματικά ποσά για να εξοφλήσουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες «Οι δαπάνες για αποπληρωμή καρτών και δανείων αυξάνουν τη βάση υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης και παγιδεύουν κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενους» τόνισε ο κ. Χατζησαλάτας.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τον υπολογισμό της ειδική αλληλεγγύης «το τεκμαρτό εισόδημα για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζεται όχι μόνο βάση των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για κάρτες και δάνεια» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου των Εφοριακών.

Έτσι κάθε χρόνο πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων λόγω πληρωμής σημαντικού ύψους ποσών για την εξόφληση δανείων και καρτών βλέπουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και πιο «φουσκωμένη».

Τα τεκμήρια «καίνε» τους φορολογούμενους

Αυτό γίνεται γιατί «οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τους και όχι επί των πιο χαμηλών πραγματικών που έχουν δηλώσει» επισημαίνει ο κ. Χατζησαλάτας.

Κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους, για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος.

«Τα εισοδήματα υπολογίζονται όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο προκύπτει από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» είπε ο κ. Χατζησαλάτας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος ώστε να επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης περιλαμβάνονται και τα ποσά που κατέβαλε κάθε φορολογούμενος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να αποπληρώσει δόσεις από στεγαστικά, καταναλωτικά ή προσωπικά δάνεια καθώς και από πιστωτικές κάρτες.

Συμπεριλαμβάνονται ακόμη δαπάνες πολύ πιο σπάνια πραγματοποιούμενες όπως τα έξοδα για την αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων και λοιπών κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, για αγορά μετοχών, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και ρέπος, για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, για την σύσταση εταιριών και για την πραγματοποίηση χρηματικών δωρεών.

Γι αυτό σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα «το συνολικό ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο συγκρίνεται με το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα κάθε φορολογούμενου, ώστε να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι κάθε χρόνο «φουσκωμένο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πώς θα αποφύγετε την «παγίδα» υπερφορολόγησης με ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Ο κ. Χατζησαλάτας μας εξηγεί με ποιο τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε τις «παγίδες» των τεκμηρίων «για να αποφύγετε την παγίδα υπερφορολόγησης με ειδική εισφορά αλληλεγγύης την οποία προκαλεί ο συνυπολογισμός των δαπανών αποπληρωμής για δάνεια και κάρτες καθώς και άλλων δαπανών για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο τεκμαρτό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της εισφοράς, είναι να καλύψετε τη διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος δηλώνοντας στη φετινή φορολογική δήλωση "ανάλωση χρηματικού κεφαλαίου" που σχηματίστηκε από εισοδήματα παρελθόντων ετών».

Διαβάστε επίσης:

120 δόσεις: Οι τρεις αλλαγές - «ανάσα» για τους φορολογούμενους

Έρχεται μπαράζ πληρωμών: Ποιοι και πόσα χρήματα θα δουν στο λογαριασμό τους

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved