Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάκος: Έρχεται νέο «μαχαίρι» σε επικουρικές και εφάπαξ (vid)

Ευδοκία Μύτιλη Ευδοκία Μύτιλη

Το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης αποκάλυψε στο Newsbomb.gr ο τέως γενικός διευθυντής επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχων κ. Νίκος Καλάκος. 

Ένα απέραντο «μωσαϊκό» με ανομοιογενείς παροχές για ίδια έτη ασφάλισης είναι η εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος μετά την ψήφιση του νόμου για την μη περικοπή των συντάξεων.

Η μεγάλη αδικία προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Καλάκο διότι δικαιούχοι οι οποίοι θα έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης – έτη ασφάλισης και εισφορές θα λαμβάνουν διαφορετικά ποσά στην σύνταξή τους, με μοναδικό κριτήριο την ημερομηνία εξόδου από τον εργοδότη τους.

Κερδισμένοι θεωρούνται οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την 12η Μαΐου 2016, ημερομηνία ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ είναι οι νέοι συνταξιούχοι (από 13/05/2016 έως το τέλος 2018) οι οποίοι έχουν προσωπικές διαφορές μικρότερες του 20% σε σχέση με τον παλαιότερο τρόπο υπολογισμού.

Τη μεγαλύτερη μείωση θα έχουν όσοι ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν μετά τον Ιανουάριο του 2019. Γι’ αυτούς θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος Κατρούγκαλου με αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις που φθάνουν ακόμη και το 30% σε σχέση με τις συντάξεις που θα ελάμβαναν προ του Μαΐου 2016.

Οι σημαντικές μειώσεις των κύριων συντάξεων φέρνουν γενναίες μειώσεις στις επικουρικές και νέο… ψαλίδι στο εφάπαξ. Θα μιλάμε πλέον για φιλοδωρήματα τόνισε ο κ. Καλάκος.

Μειώνονται περαιτέρω τα εφάπαξ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 και το 2018 και περιμένουν στην... ουρά για να πληρωθούν. Οι μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου και άλλων Ταμείων κυμαίνονται από 18,5% ως 22,3% και είναι αποτέλεσμα του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου)

Μειώνονται και οι επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν για όσους συνταξιοδοτούνται από 01/01/2019.

Διαβάστε επίσης: Ανατροπή στις συντάξεις Φεβρουαρίου 2019: Θα καταβληθούν νωρίτερα - Δείτε τις ημερομηνίες