ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμαρχος Κόνιτσας: Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου

Δήμαρχος Κόνιτσας: Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου

Το αίτημα για δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στην Κόνιτσα μετέφερε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Υπουργού Αθ. Τσαυτάρη, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να χωροθετήσει κτηνοτροφικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα, ενώ η διαδικασία έχει ξεκινήσει πιλοτικά από την Τρίπολη της Αρκαδίας.

Τα κτηνοτροφικά πάρκα θα είναι κοινόχρηστες περιοχές για την οργάνωση των οποίων πρέπει να προηγηθεί η σύνταξη χωροταξικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δρόμοι, εγκαταστάσεις, δίκτυα ηλεκτρισμού, δίκτυα ύδρευσης, δίκτυα διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων, με σκοπό οι κτηνοτρόφοι οικειοθελώς και αυτοβούλως να εγκατασταθούν σ’ αυτές ώστε να επιτευχθεί το τελικό ζητούμενο που είναι βεβαίως η αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματος τους.

Στην Κόνιτσα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις με στόχο την κατάθεση σχετικής πρότασης στο Υπουργείο, η οποία ωστόσο προϋποθέτει την ύπαρξη συνεταιριστικής ομάδας κτηνοτρόφων, η οποία και θα μπορέσει να διαχειριστεί την συγκεκριμένη ζώνη.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό μέσα στο καλοκαίρι είχαν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με την συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτρόφων της περιοχής και της αυτοδιοίκησης, ενώ σε μία από αυτές συμμετείχε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της συγκρότησης κτηνοτροφικών ζωνών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα, η συγκρότηση ενός συνεταιρισμού κτηνοτρόφων αποτελεί το πρώτο βήμα και υπάρχει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Απώτερος στόχος της ίδρυσης και δημιουργίας του κτηνοτροφικού πάρκου είναι η οργάνωση και καθετοποίηση της παραγωγής, που σημαίνει ότι εκτός από την παραγωγή της πρώτης ύλης, σε βάθος χρόνου θα μπορεί να ενταχθεί κάποια μεταποιητική μονάδα.

Πηγη Εφημερίδα Ελευθερία