Ο δήμος του μέλλοντος...

Newsbomb

Η 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση των δημάρχων από την Ελλάδα και τη Γερμανία συνεδρίασε της 22 και 23 του μηνός στη Νυρεμβέργη. Στόχος η καλύτερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, δηλώνει ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ .

Οι θεματικές επισκέψεις περισσότερων από 80 γερμανών δημάρχων σε ελληνικούς δήμους και οι επίσης θεματικές επισκέψεις ελλήνων δημάρχων και ειδικών των δήμων πχ. σε τόπους διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και νερού ανέδειξαν έναν νέο μοντέλο συνεργασίας στην Ευρώπη.

«Μπαίνουμε τώρα στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το ζητούμενο είναι, να ορίσεις στόχους και να προετοιμάσεις τα προγράμματα που θα καταθέσεις για χρηματοδότηση έτσι ώστε να έχουν επιτυχία. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει κατά πολύ η Ελληνογερμανική Συνέλευση» είπε ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.

Στόχος: αποκεντρωμένη τοπική αυτοδιοίκηση

Από την πλευρά των Γερμανών δόθηκε μεγάλη έμφαση στον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Μιλώντας στην ολομέλεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Ρότζερ Κέλε, ενημέρωσε για αυτά που είπε σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση στον Έλληνα Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το σύστημα της αποκεντρωμένης διοίκησης αποτελεί τη βάση της ευημερίας στη Γερμανία. Σε αυτό το σύστημα αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα που μπορούν να λυθούν στο κατώτερο δυνατό επίπεδο διοίκησης. Εάν οι δήμοι θα πρέπει να δηλώνουν αναρμοδιότητα και να παραπέμπουν σε άλλους, στην Αθήνα ή αλλού, τότε αυτή η διαδικασία δεν υπόσχεται επιτυχία.”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε μια ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων όπως υπάρχει στη Γερμανία. Όπως διαπιστώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν των γερμανών και ελλήνων δημάρχων, στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ουσιαστική αποκέντρωση γιατί οι δήμοι είναι πιο κοντά στους πολίτες, αυτοί ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα. Αυτό το μήνυμα μας μετέφεραν οι γερμανοί δήμαρχοι και αυτό το μήνυμα εμείς θα το μεταφέρουμε στην κυβέρνηση.”

Τέλος, ας σημειωθεί ότι η επόμενη Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει προγραμματιστεί για το Φθινόπωρο του 2014 και θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Πηγη DW

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved