ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας - Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Newsbomb

Ιστορικές εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό σκηνικό της χώρας με τον Αλέξη Τσίπρα να αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα από το Ζάππειο ότι παραιτείται από την ηγεσία.

Σε έκτακτες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας έκανε αναδρομή στην πορεία του στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ήμουν ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός». Μάλιστα, τόνισε ότι για τρεις ημέρες δεν είχε επικοινωνήσει με τους συνεργάτες του και κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του, καθώς «πήρα την απόφαση έπειτα από τρεις μέρες από το μαξιλάρι μου».

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

22:27
Σωτήρης Σκουλούδης

Ποιοι γνώριζαν το «μυστικό» του Αλέξη Τσίπρα - Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα, ήρθε μόλις τέσσερις μέρες μετά από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μία από τις πιο βαριές, αν όχι τη βαρύτερη ήττα στην ιστορία του, χάνοντας με περισσότερες από 20 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.

Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν γνώριζε τις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κι ενώ από το πρωί το κλίμα που είχε διαμορφωθεί ήταν για την ανασύσταση του κόμματος και την αναδιοργάνωσή του, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είχε ληφθεί κι έμενε να ανακοινωθεί, με μόνο λίγους κι εκλεκτούς να έχουν γνώση των προθέσεών του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το επτασφράγιστο «μυστικό» του Αλέξη Τσίπρα γνώριζαν μόνο η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα και τα αδέρφια του.

Οι τελικές ανακοινώσεις, πριν το Ζάππειο, έγιναν στο Εκτελεστικό Γραφείο, οπότε και γνωστοποίησε πια την απόφασή του, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο για προσπάθεια να μεταπειστεί.

Λίγο αργότερα μετέβη στο Ζάππειο συνοδευόμενος από τη Ράνια Σβίγκου, τον Γιώργο Βασιλειάδη, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον Νίκο Φαραντούρη.

Η παραίτηση Τσίπρα

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και απέναντι στον εαυτό σου. Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνω εν θερμώ. Οι αποφάσεις μου ξεπερνούν τον δικό μου ορίζοντα. Το βράδυ των εκλογών είπα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να ανοίξει έναν νέο. Ήμουν ο πρώτος στην Ιστορία Αριστερός πρωθυπουργός της χώρας.

Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά συναρπαστικό. Από μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα και την Ευρώπη. Κάθε μέρα ήταν μέρα μάχης.

Αντιμετωπίσαμε μια εχθρική Ευρώπη και μια συμμαχία δανειστών που μας θεωρούσε άξιους τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε εκβιασμούς με συμπαραστάτες μέσα στη χώρα. Και σήμερα, που είναι σημαντική μέρα για μένα, δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, για την έξοδο από τα μνημόνια, τη διεθνή εικόνα που αποκαταστήσαμε, για την επούλωση της κοινωνίας, για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας.

Οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε χωρίς καθυστέρηση. Τόσο στην αντιπαράθεση με τις δικές μας παθογένειες αλλά και απέναντι στη ΝΔ. Είναι μια διαδικασία επανίδρυσης και βαθιάς ανανέωσης. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν αφορά μόνο το κόμμα μας αλλά και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Το μέτωπο στην ακροδεξιά που βρήκε θέση εκ νέου στη Βουλή, το μέτωπο απέναντι στη ΝΔ. Θα ήταν υποκριτικό να προτείνω αυτή τη διαδικασία μόνο με τον λόγο μου και όχι με την πράξη μου. Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος με άμεση προσφυγή στις διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος. Θέλω να απευθυνθώ στα χιλιάδες μέλη, τους φίλους, τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που μαζί τους βρέθηκα και βρεθήκαμε σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Και θέλω να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους. Διότι το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα, είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει. Θα υπηρετώ πάντα την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Η επόμενη ημέρα - Οι υποψήφιοι διάδοχοι

Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις τρέχουν για την επόμενη μέρα, με το εσωτερικό του κόμματος να εμφανίζεται «παγωμένο» από την απροσδόκητη εξέλιξη, ωστόσο η ονοματολογία έχει ήδη ξεκινήσει...για το ποιος θα τον διαδεχθεί.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι: Έφη Αχτιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ρένα Δούρου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία μετατρέπεται σε Επιτροπή Συνεδρίου-,και θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή. Εκεί θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για τη συνέχεια.

Πρώτο βήμα θα είναι ο ορισμός του Συνεδρίου κι εν συνεχεία η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η εκλογή νέου αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής, από τα μέλη του κόμματος.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα -που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει τη Δευτέρα- πρέπει να εκλέξει νέο επικεφαλής της, έστω και για ένα μικρό διάστημα, προκειμένου να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων την προσεχή εβδομάδα.

21:07
Σωτήρης Σκουλούδης

Κυβέρνηση για παραίτηση Τσίπρα: Όποιος χάνει,φεύγει

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα σχολιάστηκε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες, ενώ στη ΝΔ ακολουθώντας το μοτίβο των δηλώσεων του πρωθυπουργού σημείωναν πως «Χάνεις φεύγεις, κερδίζει μένεις»...

Η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία αποστροφή του λόγου του, σε συνάντηση που είχε λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου με τον τότε Δήμαρχο Τρικάλων και νυν υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνσηςη, Δ. Παπαστεργίου.

Ωστόσο στη ΝΔ, χαρακτηρίζουν ως αναμενόμενη την αποχώρηση - παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα μετά από 6 συνεχείς εκλογικές ήττες, συνυπολογίζοντας και τις περιερφειακές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η επιθετική - τοξική αντιπολίτευση που κανε ο Αλέξης Τσίπρας δεν του βγήκε σε καλό και πλέον αναμένουν τον επόμενο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

20:19
Σωτήρης Σκουλούδης

Αντώναρος: «Η παραίτηση Τσίπρα δεν είναι το τελευταίο βήμα του στην πολιτική»

Με ανάρτησή του, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει την παραίτηση Τσίπρα.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος σε ανάρτησή του σχολιάζει την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, για την οποία ωστόσο εκτιμά ότι δεν θα είναι το... τελευταίο του βήμα στην πολιτική.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, επισήμανε επίσης οι συνεχείς αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα δείχνουν πως προς το παρόν δεν θέλει να προχωρήσει στην ίδρυση κάποιου άλλου πολιτικού φορέα.

«Κανείς δεν μένει σε μια θέση που δεν θέλει. Φρονώ ότι η παραίτηση Τσίπρα δεν είναι το τελευταίο βήμα του στην πολιτική. Αλλά η συνεχής αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, κατά την γνώμη μου, ότι δεν θέλει να ιδρύσει κάτι άλλο. Όχι τώρα πάντως. Ενδιαφέρον ότι παραμένει βουλευτής - ή όχι;», έγραψε συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Αντώναρος.

20:03
Σωτήρης Σκουλούδης

Τσίπρας: Η ημέρα που αποφάσισε να παραιτηθεί - Τα «μπρος - πίσω» και τα επόμενα βήματα

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η ανακοίνωση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αιφνιδιασμός έγκειται σε δύο βασικά σημεία που κάθε άλλο παρά προμήνυαν τις σημερινές εξελίξεις.

Το ένα ότι το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου, δήλωσε δημοσίως ότι θα θέσει εαυτόν στη κρίση των μελών του κόμματος, και το άλλο ότι παρότι τις προηγούμενες ημέρες αν και δεν εμφανιζόταν στην Κουμουνδούρου, είχε ενεργή επαφή και συμμετοχή, σχεδιάζοντας την τακτική του του για την επανίδρυση του κόμματος και τη δρομολόγηση των αλλαγών που δεν έγιναν από το 2019.

Κομβική ωστόσο ήταν η περασμένη Τρίτη, οπότε κι έπεσε «σιγή ασυρμάτου», οπότε και φαίνεται να επικράτησαν δεύτερες σκέψεις που οδήγησαν στη σημερινή ανακοίνωση.

Όπως μετέδωσε το OPEN ελάχιστοι φέρεται να γνωρίζαν την οριστική απόφασή του. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, απλά ανακοίνωσε την απόφασή του χωρίς καμία διάθεση συζήτησης.

Πάρα το γεγονός ότι επισήμως κανείς, εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε θέμα ηγεσίας, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, είχε επί της ουσίας προαναγγείλλει την απόφασή του, όταν μετά το βράδυ των εκλογών

20:02
Σωτήρης Σκουλούδης

Τα επόμενα βήματα στον ΣΥΡΙΖΑ - Στη συνεδρίαση της ΠΓ ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου πρόεδρου

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να δρομολογήσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής της Κ.Ο., ώστε να εκπροσωπείται το κόμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενόψει και της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

19:56
Σωτήρης Σκουλούδης

Αλέξης Τσίπρας: Πώς σχολιάζει την παραίτηση το Associated Press - «Βλέπει» διάδοχο την Αχτσιόγλου

Το Associated Press σε δημοσίευμά του σχολίασε το παρασκήνιο της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ξένα ΜΜΕ έκαναν εκτενή αναφορά σήμερα (29/6) στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Associated Press σε δημοσίευμά του σχολίασε το παρασκήνιο της παραίτησης και εκτίμησε ότι διάδοχος του Τσίπρα θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Όπως αναφέρεται, «έχει λάβει υποστήριξη από τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημόσια τα σχέδιά της».

«Δημιουργώντας ένα πιο συνεκτικό κόμμα, οδηγώντας από μια μικρή πολιτική ομάδα στη νίκη στις γενικές εκλογές το 2015, με τη δέσμευσή του να απωθήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές (τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», περιγράφει το άρθρο.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η προσπάθεια αποδείχθηκε ανεπιτυχής και η Ελλάδα έλαβε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αργότερα εκείνο το έτος για να αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από το κοινό νόμισμα του ευρώ. Χαλάρωσε τη μαχητική του στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελικά δημιούργησε κλειστούς δεσμούς με ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Επαινέθηκε ευρέως από τους δυτικούς συμμάχους για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία που εισήγαγε τη γείτονα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και προώθησε την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο δημοσίευμα σχολιάζεται επίσης η αντίδραση του πρωθυπουργού στην παραίτηση Τσίπρα. «Αν και θεωρείται επιδέξιος πολιτικός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κύριος αντίπαλος του Τσίπρα είπε ότι ελπίζει η αποχώρηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης να βελτιώσει την ποιότητα της πολιτικής συζήτησης», γράφει το Associated Press.

«Ο Τσίπρας αναμένεται να παραμείνει αρχηγός για αρκετές εβδομάδες έως ότου εκλεγεί ο διάδοχός του από τα μέλη του κόμματος. Κανένα εξέχον μέλος του κόμματος δεν έχει καλέσει δημόσια τον Τσίπρα να παραιτηθεί μετά την εκλογική ήττα, αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τον είχε προτρέψει να σκεφτεί τα αποτελέσματα και να “λάβει τις απαραίτητες ενέργειες”», σημειώνεται ακόμη.

Τέλος, εκτιμάται ότι η πιο πιθανή διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα είναι «η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

19:41
Σωτήρης Σκουλούδης

Ρένα Δούρου: Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είχε προδιαγραφεί από το βράδυ των εκλογών

Για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή Live News στο Mega.

Όπως είπε η Ρένα Δούρου, απουσιάζει από τη χώρα από τη Δευτέρα, λόγω της συνεδρίασης της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου, έτσι δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι συμβαίνει και λάμβανε τόσες ειδοποιήσεις και μηνύματα στο κινητό της.

«Δεν το γνωρίζαμε(σ.σ πως θα παραιτηθεί) και τώρα που είμαστε πιο ψύχραιμοι θα δούμε πως η απόφασή του Αλέξη Τσίπρα είναι μια γενναία απόφαση, η οποία είχε προδιαγραφεί στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής. Εάν κάποιος ήθελε να τον ακούσει, θα το καταλάβαινε. Είναι μία απόφαση που δείχνει το μέγεθος του ανδρός και είναι μία απόφαση που είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει πάντα πλήρως την ευθύνη».

Στη συνέχεια η κ. Δούρου, απάντησε και στο ποιος θα αναλάβει από εδώ και πέρα την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως πρέπει ως κόμμα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και σε αυτό που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν νομίζω πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να θεωρεί πως μπορεί να τρέξει για να μπει στη θέση του Αλέξη Τσίπρα. Πρέπει να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας και σε αυτό που μας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα δεν υπάρχει κάποιος όχι γατί κρύβεσαι αλλά γιατί ακούσαμε πολύ σοβαρά αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας».

Η κα Δούρου αναφέρθηκε και στην δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Ξαφνιάστηκα με τη δήλωση του πρωθυπουργού. Θα μπορούσαν να τον συμβουλέψουν διαφορετικά, αν και δεν χρειάζεται γιατί είναι αυτονόητο να σέβεσαι την αποχώρηση του πολιτικού σου αντιπάλου. Εμπάθεια και καμία γενναιοδωρία. Να μην βιαστεί κανείς να ξεγράψει την Αριστερά».

19:22
Σωτήρης Σκουλούδης

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Ο Τσίπρας έφαγε πολύ ‘’ξύλο’’ το τελευταίο διάστημα»

Με αρχική τοποθέτηση πως το ΠΑΣΟΚ δεν σχολιάζει εσωκομματικές διεργασίες άλλων κομμάτων, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αναφέρθηκε στην παραίτηση Τσίπρα και στην έναρξη των διαδικασιών για τη διαδοχή του.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, μίλησε στο LIVE NEWS του Mega, μεταφέροντας την προσωπική όπως είπε άποψή του, εκφράζοντας την έκπληξή του για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, την οποία χαρακτήρισε έντιμη και δύσκολη. Όπως σημείωσε η απόφαση αυτή κλείνει έναν μεγάλο κύκλο, ενώ ερωτηθείς για το αν ο Αλέξης Τσίπρας φεύγει για να ξανάρθει ή πρόκειται για φυή προς το μέλλον , ο κ. Κωνσταντινόπουλος, σημείωσε πως ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έφαγε πολύ ξύλο το τελευταίο διάστημα».

Δείτε το βίντεο εδώ.

18:35
Σωτήρης Σκουλούδης

H Μπέτυ Μπαζιάνα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, στη δύσκολη στιγμή της παραίτησης

Δίπλα στον σύζυγό της και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή ήταν η Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα στο αυτοκίνητο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Η σύζυγος του μέχρι πρότινος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον υποδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο δείχνοντας τη στήριξή της.

Η Μπαζιάνα ήταν πάντα παρούσα στις μεγάλες στιγμές της πολιτικής πορείας του Αλέξη Τσίπρα. Όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του, δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς την Μπέτυ Μπαζιάνα.

«Όχι. Είμαστε μαζί πολλά χρόνια και σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφωθεί ο χαρακτήρας μου και ο δικός της από αυτή τη σχέση. Δεν θα ήμουν ένας άλλος άνθρωπος αλλά τα χαρακτηριστικά που έχω θα τα είχα σε μεγαλύτερη ασυδοσία. Κάθε σχέση σε περιορίζει σε ένα βαθμό, από ένα σημείο και μετά πλάθεται ο χαρακτήρας του άλλου».

Και πρόσθεσε: «Εγώ είχα μια πιο οραματική σχέση με την πολιτική. Βρήκα στην Μπέτυ την ταύτιση σε αυτό. Έναν κοινό κώδικα αξιών. Γυρίσαμε τον κόσμο, δεν μας άρεσαν πολύ τα υλικά αγαθά. Πιστεύαμε στο ίδιο όνειρο. Είχαμε έναν ρομαντισμό».

18:11
Σωτήρης Σκουλούδης

Σε «βέρτιγκο» η Κουμουνδούρου - Οι νέοι υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος δημιουργεί νέα δεδομένα και μένει να διαφανεί αν επικρατήσει η ενότητα ή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βυθιστεί σε μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας που θα τον αποξενώσει ακόμα περισσότερο από την κοινωνία. Στην Κουμουνδούρου επικρατεί «παγωμάρα» και κανέναν από τα πρωτοκλασσάτα στελέχη δεν έχει τοποθετηθεί για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

Τα επόμενα βήματα

Το βάρος πέφτει στα όργανα του κόμματος. Τις επόμενες ημέρες -ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας- αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία μετατρέπεται σε Επιτροπή Συνεδρίου-, η οποία στη συνέχεια θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή. Εκεί θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για τη συνέχεια. Πρώτο βήμα θα είναι ο ορισμός του Συνεδρίου. Αν θα έχει τον χαρακτήρα του «διαρκούς» ή του έκτακτου, θα το αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή.

Στη συνέχεια, θα οριστεί η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η εκλογή νέου αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής, από τα μέλη του κόμματος. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα -που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει τη Δευτέρα- να εκλέξει νέο επικεφαλής της, έστω και για ένα μικρό διάστημα, προκειμένου να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή - άλλωστε η μάχη των προγραμματικών δηλώσεων βρίσκεται μπροστά μας. Αυτό τον ρόλο θα κληθεί να τον διαδραματίσει κάποιο έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, όπως η Όλγα Γεροβασίλη ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτου.

Διαβάστε ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τη διαδοχή εδώ.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved