ΒΟΥΛΗ - Liveblog

LIVE Βουλή- Συμφωνία των Πρεσπών: Την Παρασκευή η ψηφοφορία - «Μαύρη σελίδα» στην Ιστορία μας

Newsbomb

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συμφωνία των Πρεσπών: Συνεχής Ενημέρωση και Live εικόνα από το Newsbomb.gr - Μαύρη σελίδα για την ελληνική Ιστορία και τη Δημοκρατία - Από το πρωί στη Βουλή οι πρόθυμοι του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων δίνουν λυσσαλέα μάχη υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ των επιχειρημάτων των Σκοπιανών 

Στον αριθμό - ρεκόρ των 230 αναμένεται να φθάσουν οι βουλευτές που ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο κατάλογο, δεν εγγράφονται οι πρώην και νυν πολιτικοί αρχηγοί, τα μέλη της κυβέρνησης, οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 17:00 την Πέμπτη (24/01/2019) πως η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (25/01/2019) στις 14:30.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί στη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (25/01).

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί στις 14:30 της ίδιας ημέρας με την ψηφοφορία.

Η μετάθεση της ψηφοφορίας κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών που ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών, για να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δείτε επίσης:

Βούτσης: Τουλάχιστον 230 οι ομιλητές – Στις 14:30 την Παρασκευή η ψηφοφορία στη Βουλή

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Παρακολουθήστε στο LiveBlog όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τη Βουλή

23:53
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

Απαγγελία ποιημάτων έγινε απόψε σε αυτήν την αίθουσα. Από αύριο η Ελλάδα έχει εθνικό πένθος.Οι μόνοι που χαίρονται είναι η παρέα του κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης προσευχόταν δε να κάνει τη δουλειά του ο Τσίπρας, να φύγει από τα χέρια του η «βόμβα».

Εγώ πόνταρα ότι ο κ. Τσίπρας θα ήταν έξυπνος και θα πήγαινε σε εκλογές. Δεν ήταν. Κύριε Τσίπρα, θα είστε εσείς απέναντι στην ιστορία που μειοδοτήσατε σε βάρος της χώρας.

Ο Καμμένος που ήταν όλη μέρα μαζί με τον Τσίπρα δεν είχε αντιληφθεί τίποτα για τη ζύμωση της Συμφωνίας των Πρεσπών;

23:38
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

ΕΛ.ΑΣ.: 110 προσαγωγές, εννέα συλλήψεις για επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

23:08
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Στο βήμα της Βουλής ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

«Ακόμα και η κυβέρνηση Ερντογάν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία που υπογράψατε κ. Τσίπρα είναι ΝΑΤΟϊκή»

22:45
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Στο βήμα της Βουλής τώρα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος

«Ίσως λαμβάνω τον λόγο τελευταία φορά ως πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. γιατί ήδη επεξεργάζονται το σενάριο διάλυσης των ΑΝ.ΕΛ.. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα φιμωθούμε», είπε ο κ. Καμμένος ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

Και αναφερόμενος στο Νίκο Βούτση είπε: «Αυτό ήταν άκρως προσχεδιασμένο και του ξέφυγε του προέδρου της Βουλής σε συζήτηση με δημοσιογράφο».

«Έξι Εφιάλτες χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τους έχει βρει για να ξεπουλήσει το όνομα».

22:44
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας: «Η Ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς, αλλά την Ελλάδα»

«Οι βουλευτές θα σταθούν όρθιοι, θα πράξουν αυτό που λέει η συνείδησή τους, δεν θα φοβηθούν και θα πράξουν το καθήκον τους για τη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του.

22:41
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας εναντίον ΚΚΕ

«Δε θέλω να αναφερθώ στο Σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι που μοίραζαν οι Κομμουνιστές στην Τασκένδη στα παιδιά των Σλαβομακεδόνων μαχητών του ΔΣΕ. Ούτε στους 70.000 πρόσφυγες του εμφυλίου που το ελληνικό κράτος τους στέρησε το δικαίωμα το 1983 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ούτε στην Σλαβομακεδόνισσα Μίρκα Γκίνοβα, την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στον εμφύλιο. Θα μιλήσω πολιτικά: Επικαλείται το ΚΚΕ ως βασικό λόγο να μην ψηφίσει το ΝΑΤΟ και τον αλυτρωτισμό... Ποιο όνομα θα έδινε σε αυτούς τους ανθρώπους, αν ο όρος "Μακεδονία" και μόνο είναι αλυτρωτικός;».

22:38
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Η Συμφωνία με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα

«Η Συμφωνία όπως αναφέρεται και στην ρηματική διακοίνωση των γειτόνων, με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ειδικά δε στη ρηματική διακοίνωση τα πράγματα γίνονται τόσο σαφή που είναι αυταπόδεικτα. Καθώς οι γείτονες μας ρητά αναφέρουν ότι η ιθαγένεια δεν προκαταλαμβάνει την εθνοτική ένταξη των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει αλλιώς. Διότι, σε όλα τα διεθνή κείμενα, από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την ευρωπαϊκή σύμβαση για την ιθαγένεια ρητά ο όρος ιθαγένεια αποδίδεται με τον όρο nationality και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου. Και αυτό είναι λογικό καθώς στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχουν γενικώς αποδεκτά χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του Έθνους ή του λαού. 'Αρα λοιπόν η Συμφωνία δεν ρυθμίζει γιατί δε θα μπορούσε να ρυθμίζει θέματα που αφορούν το λαό και το έθνος. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς. Και τα θέματα της ιθαγένειας αφορούν ακριβώς τη σχέση του πολίτη με το κράτος».

22:34
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Ευάγγελο Αβέρωφ

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, έναν από τους "πατριάρχες" της ΝΔ, όπως παρατήρησε, που το 1959 ως υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει:«Πρώτον εις την ελληνικήν Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την μακεδονικήν γλώσσαν».

«Αυτή η δήλωση είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Κατεδαφίζει με μια και μόνη κίνηση όλες τις αντιεπιστημονικές, πατριδοκάπηλες ανοησίες που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα στην δημόσια συζήτηση», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Και σημείωσε: «Αφενός ο Αβέρωφ, με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, και αυτό είναι νομικά σημαντικό, αναγνωρίζει το προφανές: ότι δηλαδή εκτός από την ελληνική Μακεδονία υπάρχει και άλλη Μακεδονία που δεν είναι ελληνική. Διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν ο σχετικός προσδιορισμός. Αφετέρου αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, με γραμματική και συντακτικό, και απαντά με σαφήνεια και σε όλους εκείνους τους υποτιθέμενους λόγιους και γλωσσολόγους που προσπαθούν να πείσουν ότι μια γλώσσα δεν είναι γλώσσα, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια αλλά και τον ορθό λόγο».

22:31
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας για τη γλώσσα

«Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Έλληνες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

22:29
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Πυρά Τσίπρα κατά Γεννηματά

«Κυρία Γεννηματά, για διαβάστε καλύτερα τη Συμφωνία της Αχρίδας που υπεγράφη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2001, επί κυβερνήσεως Σημίτη. Αναφέρει ότι η επίσημη γλώσσα της Μακεδονίας και στις διεθνείς σχέσεις είναι η μακεδονική γλώσσα και σε άλλα σημεία μιλά και για Μακεδόνες. Γιατί τότε δεν αντιδράσατε; Πού ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε «Μακεδόνες» σκέτο; Πού ήσασταν το 2008-2009 όταν έγινε η διαπραγμάτευση και απελευθερώθηκε το καθεστώς θεωρήσεων για τα διαβατήρια των πολιτών των Σκοπίων στον χώρο Schengen;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved