ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμπεθεριάσει με τα σόγια της ολιγαρχίας

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμπεθεριάσει με τα σόγια της ολιγαρχίας

Για «πρώτη και όχι δεύτερη ευκαιρία» διακυβέρνησης που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σε προεκλογική του ομιλία στην Κοζάνη.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη περίοδο «που κράτησε μόλις εφτά μήνες, οι δυνατότητες να κυβερνήσουμε ήταν ελάχιστες». Είπε ότι όλες οι δυνάμεις δόθηκαν στην σκληρή διαπραγμάτευση: «Στην αντιμετώπιση των πιέσεων, των εκβιασμών, της πιστωτικής ασφυξίας. Στο μεγάλο στόχο της σωτηρίας.Τώρα είμαστε έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, πιο διαβασμένοι, για να δώσουμε τη μάχη της διακυβέρνησης. Εμείς δεν είμαστε, ούτε έχουμε σκοπό να γίνουμε, επαγγελματίες της εξουσίας. Η διακυβέρνηση για μας δεν είναι αυτοσκοπός».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπαρας κατηγόρησε τη ΝΔ για τις σχέσεις της με τη διαπλοκή: «Πρέπει να νικηθεί όλο αυτό το παλιό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

Τα κυκλώματα, η διαπλοκή, οι λαθρέμποροι, οι έμποροι ψυχών και σωμάτων, οι καλομαθημένοι τόσα χρόνια, που έχουν συμπήξει μαύρο μέτωπο με μεγάλα ΜΜΕ και εκείνα τα πολιτικά κόμματα, με πρώτο και καλύτερο τη ΝΔ, που έδεσαν σαράντα χρόνια τη χώρα χειροπόδαρα, για να την παραδώσουν στα σόγια της ολιγαρχίας».

«Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να συμπεθεριάσει με όλους αυτούς;» διερωτήθηκε ο κύριος Τσίπρας.

Όπως είπε, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δώσει δείγμα γραφής για τις αλλαγές που θέλει και μπορεί να κάνει.

Ανέφερε ενδεικτικά τη ρύθμιση για τις εκατό δόσεις, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το κυνήγι της φοροδιαφυγής, την περίθαλψη των ανασφάλιστων, το «φρένο» στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσίασε χθες στην 80η ΔΕΘ και είπε ότι «δεν αποτελεί συρραφή σχεδίων επί χάρτου κάποιων σοφών. Δούλεψαν βέβαια γι' αυτό άνθρωποι με γνώσεις, επιστημονική κατάρτιση, προοδευτικές ιδέες. Αλλά το πρόγραμμά μας αποτελεί πρώτα-πρώτα προϊόν της ίδιας της πάλης των εργαζομένων σε όλα τα μέτωπα. Συμπυκνώνει τα συμπεράσματα και τα αιτήματα των αγώνων εκατομμυρίων ανθρώπων. Πατάει γερά στην πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας. Και μαζί με το ρεαλισμό, που χαρακτηρίζει κάθε πρότασή του, είναι, και θέλουμε να είναι, ένα μανιφέστο αγώνα ενάντια στο παλιό».

Στη συνέχεια, αφού τόνισε πως «το πρόγραμμά μας δεν είναι προϊόν ούτε κάποιου κομματικού σωλήνα, ούτε κάποιων εγκεφάλων ξεκομμένων από το λαό και τις αγωνίες του. Είναι ο οδικός χάρτης της απελευθέρωσης που προτείνουμε στο λαό. Και ζητάμε την ισχυρή εντολή του, αλλά και την ακόμα πιο ισχυρή συμμετοχή του, για να περπατήσουμε στους νέους δύσκολους δρόμους», συμπλήρωσε:

«Eίμαστε οι μόνοι που έχουμε τη θέληση να προχωρήσουμε, με όποιο κόστος, τις αναγκαίες αλλαγές. Όχι μόνο γιατί οι αξίες, οι ιδέες, η ιστορία μας, ταυτίζονται με το όραμα αυτών των αλλαγών, από την αρχή της ύπαρξης μας. Αλλά και γιατί είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε κανενός είδους κρυφές ή φανερές σχέσεις με τον κόσμο της φθοράς, του πλούτου, της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν κατάφερε να πετύχει όσα επιδίωκε με τους δανειστές επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο μαχητής όταν πέφτει να μπορεί να σηκωθεί και να συνεχίσει τη μάχη.

«Κι αν κάποιοι δραπέτευσαν από τις γραμμές μας μπροστά στις δυσκολίες. Κι αν κάποιοι επιμένουν ότι θα ήταν καλύτερο να επιλέξουμε την καταστροφική ρήξη από την δύσκολη συμφωνία. Ας μην ξεχνάμε το βασικό: Καμιά απογοήτευση, καμιά αμηχανία, καμιά ιδιώτευση, καμιά διάσπαση, δεν πρόκειται να απαντήσει στο καίριο ερώτημα: Σε ποιον θα εμπιστευτούμε τις τύχες της χώρας; Σε κείνους που την έθαψαν στο χαντάκι; Ή σε κείνους που πάλεψαν και μάτωσαν για να τη βγάλουν;»

Ο κύριος Τσίπρας παρουσίασε το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε: «Ανάπτυξη για τη ΝΔ του Μεϊμαράκη, του Σαμαρά, του 'Αδωνι, του Κυριάκου, είναι οι απολύσεις, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η λιτότητα στην πιο άγρια μορφή της, η παντοδυναμία του κεφαλαίου απέναντι στην εργασία, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το ξερίζωμα του αγρότη».

Πηγή βίντεο: kozaniLife.gr

Σχετικές ειδήσεις