ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Τα φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν ενίσχυση των συνόρων τους

Μεταναστευτικό: Τα φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν ενίσχυση των συνόρων τους

Μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Μαρκ Ρούτε υποστήριξε πως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν την εισροή μεταναστών στην ΕΕ και ζήτησε δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι σχολιασμοί του Ολλανδού πρωθυπουργού απηχούν και άλλες απόψεις ηγετών εύπορων δυτικοευρωπαϊκών χωρών που ανησυχούν πως η ευρείας κλίμακα μετανάστευση θα ενισχύσει την υποστήριξη της ξενοφοβικής άκρας δεξιάς.

«Δεν μπορεί χώρες σαν την Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να δέχονται τη μερίδα του λέοντος των αιτούντων άσυλο», επανήλθε στον ισχυρισμό του με σημερινές δηλώσεις ο Ρούτε, μία ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Για την πρώτη Ιανουαρίου, οπότε η Ολλανδία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, ο Μαρκ Ρούτε δεσμεύθηκε πως η χώρα του θα παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε κράτη μέλη που δυσκολεύονται να διασφαλίζουν τα εξωτερικά σύνορά τους.

Οι μετανάστες που ξεφεύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια στη Μέση Ανατολή και Αφρική, εισέρχονται στην ΕΕ μέσω των φτωχώτερων κρατών μελών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα οποία αντιστέκονται στις εκκλήσεις για την κατανομή των προσφύγων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ύψωσε έναν φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα στις γειτονικές Κροατία και Σλοβενία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δε φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά την… αγωνία, των πλούσιων χωρών της ΕΕ και θέτει θέμα υπεράσπισης των συνόρων:

«Καμιά αποστολή δεν είναι σημαντικότερη για το μετριοπαθές κεντρώο πολιτικό στρατόπεδο από το να εδραιωθούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ο Τουσκ.

«Μόνον τότε θα είμαστε ικανοί να σταματήσουμε την πορεία των ριζοσπαστικών προς την εξουσία», υποστήριξε ο Τουσκ αναφορικά με την ενίσχυση της δημοτικότητας των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Πάντως, το αντιισλμαικό Κόμμα της Ελευθερίας του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά που είχε ποτέ.

Σχετικές ειδήσεις