ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάλμπρεϊθ: Ο Τσίπρας είχε δώσει εντολή για το σχέδιο της δράχμης

Γκάλμπρεϊθ: Ο Τσίπρας είχε δώσει εντολή για το σχέδιο της δράχμης

Νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό ανάβει ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος επανήλθε στα περί σχεδίου Σχεδίου Β΄ για μετάβαση στη δραχμή, αναφέροντας σε άρθρο του ότι το σχέδιο θα εφαρμοζόταν κατ' εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ – «ΔΕΙΧΝΕΙ» ΤΣΙΠΡΑ Ο ΓΚΑΛΜΠΡΕΙΘ

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Diem25, ο κ. Γκάλμπρεϊθ ανέφερε ότι το σχέδιο για μετάβαση στο νέο νόμισμα, μετά από ένα ενδεχόμενο Grexit, είχε την «υπογραφή» του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι το άρθρο έχει γραφτεί στην ιστοσελίδα του πολιτικού κινήματος, του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως φαίνεται, ο πόλεμος ...χαρακωμάτων μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και των πρώην συναδέλφων του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί!

«Ηταν τον Μάρτιο του 2015 όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή μου σε ένα "εύθραυστο εγχείρημα"» αναφέρει μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος στο άρθρο του.

«Επρόκειτο για την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου - κατ' εντολή του πρωθυπουργού - σε περίπτωση που η Ελλάδα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», προσθέτει.

Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα Diem25, για το εγχείρημα εργάστηκε μια μικρή ομάδα επί έξι εβδομάδες και μάλιστα είχε κατατεθεί και υπόμνημα.

«Η δουλειά μας ήταν επικεντρωμένη στην οικονομική και νομική εξειδίκευση των μελών της ομάδας, την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα και τη συγκέντρωση πληροφοριών για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα», σημειώνει ο καθηγητής οικονομολογίας.

Όπως γράφει η τελική απόφαση ήταν ευθύνη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ότι ο ίδιος έφυγε από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται τα ..συντροφικά μαχαιρώματα ξεκίνησαν προ ημερών, όταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχαν υποστηρίξει σε δηλώσεις τους ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε τεθεί υπερ της συνέχισης του προγράμματος Σαμαρά.

Απαντώντας, κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «τρόικα εσωτερικού».

Χθες Τρίτη 6 Ιουλίου 2016 εξάλλου, είχαν δημοσιοποιηθεί λεπτομερεις από το λεγόμενο Plan Β (ή Plan X).

Με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του αμερικανού καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ με τίτλο, «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», το σχέδιο περιελάμβανε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.

Βουλή: «Απίστευτες φαιδρότητες και τυχοδιωκτισμοί αυτά που λέει ο Γκάλμπρεϊθ» δήλωσε ο Γ. Χουλιαράκης

«Απίστευτες φαιδρότητες και ανεκδιήγητους "δονκιχωτισμούς"» χαρακτήρισε όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

«Ποιος είναι ο κ. Γκάλμπρέιθ» διερωτήθηκε ο κ. Χουλιαράκης. «Στις εκατοντάδες σελίδες του βιβλίου του, δεν μας λέει με ποιους συμμετείχε και σε ποιες συσκέψεις», σημείωσε με έμφαση και πρόσθεσε πως προσωπικά δεν τον είχε δει ποτέ σε συσκέψεις ως επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Σχετικές ειδήσεις