ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: «Είχαμε μπατάρει δεξιά, χάσαμε τον στόχο μας»

Δένδιας: «Είχαμε μπατάρει δεξιά, χάσαμε τον στόχο μας»

Το εγκώμιο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έπλεξε ο Νίκος Δένδιας ενώ άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι η ΝΔ επί των ημερών του «είχε μπατάρει προς τα δεξιά».

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 ο κ. Δένδιας είπε ότι: «η παρούσα κατάσταση ενέχει στοιχεία παραδόξου, αντίφασης. Εδώ που οδηγηθήκαμε -μην επαναλάβω αυτά που έχετε ακούσει χιλιάδες φορές, για τον τρόπο που πολιτεύτηκε η κυβέρνηση αυτούς τους πέντε μήνες, τι είπε, τι έκανε, τους ερασιτεχνισμούς Βαρουφάκη, το έσχατο σημείο να κλείσουν οι τράπεζες-, το πρώτο πράγμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η εθνική επιβίωση. Αυτό δεν επιτρέπει εκλογικό χρόνο. Πρέπει, λοιπόν, να σταθεροποιηθεί η χώρα».

Ακολούθως ο κ. Δένδιας σχολίασε πως «το θέμα είναι ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, έστω τα χείριστα μέτρα, στα οποία κατέληξε αυτή η συμφωνία. Εάν αυτό δεν γίνει και σταματήσουμε την πορεία σταθεροποίησης και ασχοληθούμε πάλι -μετά την απίστευτη ιστορία του δημοψηφίσματος-, με εκλογική διαδικασία, απλώς θα φύγουμε από το ευρώ. Αυτό μας έχει διαμηνυθεί με κάθε τρόπο και από κάθε κατεύθυνση. Κατά συνέπεια, ανεξάρτητα με το τι θα βόλευε την κυβέρνηση, τι θα βόλευε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τι θα ήταν ίσως σωστό υπό άλλες συνθήκες, δεν έχουμε αυτό τον χρόνο, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Οσον αφορά τη φορολογία αγροτών σχολίασε πως «είναι οριζόντια και κατά πάντων, χωρίς καμία ποιοτική παράμετρο. Δεν λέω να μην φορολογηθούν οι αγρότες... Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη, πρέπει όλοι να φορολογηθούμε, μην κοροϊδευόμαστε. Πέρασαν οι εποχές που μπορούσαμε να λέμε όχι κ.λπ. Όμως, θα πρέπει να υπάρχουν ποιοτικές παράμετροι, σύμμετρες με τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, που δεν υπάρχει. Με την οριζόντια φορολόγηση, πολυβολώντας κατά πάντων, δεν επιτυγχάνεις αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο ότι χάνεις την εκλογική σου βάση. Έτσι κι αλλιώς, εμείς βρεγμένοι είμαστε, την βροχή θα φοβηθούμε; Δεν επιτυγχάνεις το αποτέλεσμα που πρέπει...».

Για την ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία ξεαθάρισε πως «επειδή δεν έχει έννοια η εκλογή αρχηγού, χωρίς μια συζήτηση για το ιδεολογικό μας στίγμα -το οποίο, κατά την άποψή μου τουλάχιστον, το τελευταίο διάστημα σε ένα βαθμό το είχαμε απολέσει-, θεωρώ ότι η περίπτωση του κ. Μεϊμαράκη είναι ιδανική, για να επιτρέψει την ανάπτυξη ενός διαλόγου, που θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε τη βάση μας, με τον εαυτό μας πρώτα, ως κόμμα, δεν είμαστε εκεί και ως έτυχε... Δεν είμαστε μια ομάδα εξουσίας. Είμαστε ένα κόμμα με ιδεολογικές βάσεις και αρχές. Από εκεί και πέρα, να πάμε στην επιλογή του προσώπου που θα εκπροσωπήσει την πρόταση στην οποία έχουμε καταλήξει. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει έναν πολύ ενωτικό ρόλο και πολύ ενωτικό χαρακτήρα. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα χρονικού προσδιορισμού. Να σας το πω και λίγο λαϊκά, δεν με χαλάει η παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία του κόμματος. Έχει ηρεμήσει το κόμμα, έχει ηρεμήσει η εκλογική μας βάση και μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε...».

«Ο κ. Μεϊμαράκης καταρχήν είναι συνεπής. Αυτό το υποστήριζε πάντοτε, δεν το εμφάνισε τώρα. Είχε διαφωνήσει και στο προηγούμενο. Μια πρόταση, η οποία με συνέπεια κατατίθεται, νομίζω ότι αξίζει να συζητηθεί. Εγώ ήμουν και τότε -όταν έγινε αυτή η συζήτηση-, υπέρ της ευρείας εκλογής. Πιθανολογώ ότι θα παραμείνω σε αυτή την άποψη, αλλά είμαι έτοιμος να συζητήσω οτιδήποτε άλλο και να δω μήπως και αυτό που είπα εγώ δεν είναι σωστό», σχολίασε και διαμήνυσε "είχαμε μπατάρει προς τα δεξιά, είχαμε απολέσει το στόχο μας. Κεντροδεξιό κόμμα η Νέα Δημοκρατία"

«Ο κ. Μεϊμαράκης ευθέως χτες μίλησε για τη μεσαία τάξη, για το κατεξοχήν εκλογικό σώμα και κοινωνικό σώμα, στο οποίο εμείς φιλοδοξούμε να απευθυνθούμε και ειλικρινά χάρηκα πάρα πολύ που το άκουσα, γιατί είχα την εντύπωση, για ένα χρονικό διάστημα, ότι είχαμε κάπως απολέσει τον στόχο μας. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό, αλλά είχα την αίσθηση ότι είχαμε -πάλι θα μου επιτρέψετε τη λαϊκή έκφραση-, "μπατάρει" προς τα δεξιά. Δεν είμαστε αυτό το πράγμα εμείς. Είμαστε ένα μεγάλο, κεντροδεξιό, πατριωτικό κόμμα. Και θέλω να διατηρήσουμε -στον βαθμό που οι μικρές μου δυνάμεις το επιτρέπουν, αυτό θέλω-, την ευρύτητα της πρότασής μας στην κοινωνία. Αυτή η αυτοσυρρίκνωση που παρατηρούσα, δεν υπήρχε κανένας λόγος να συνεχίζεται», κατέληξε ο κος Δένδιας.

Σχετικές ειδήσεις