ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Κωνσταντοπούλου στο Μαξίμου

Συνάντηση Τσίπρα - Κωνσταντοπούλου στο Μαξίμου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της συνάντησης της πρόεδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες μετά και τη δεύτερη διαφοροποίησή της σχετικά με τα προαπαιτούμενα που κλήθηκε να ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο και αφορούν ουσιαστικά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα τεσσάρων εβδομάδων για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των συνεχών διαφοροποιήσεων και των «όχι» της προέδρου της Βουλής τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί του περιεχομένου των δύο νομοσχεδίων που πέρασε η κυβέρνηση, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο.

Μάλιστα, πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή η κ. Κωνσταντοπούλου απέστειλε επιστολές στον πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή».

Η κίνηση της Ζωής Κωνσταντούλου να στείλει την εν λόγω επιστολή, στην οποία καταγγέλλει παραβίαση του Συντάγματος και εκβιασμό του Κοινοβουλίου και η οποία έχει προκαλέσει πολιτική «θύελλα» θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες το επίκεντρο της συζήτησης στην επικείμενη συνάντηση.

Παυλόπουλος σε Ζωή: Εκφράζετε προσωπικές σας απόψεις

Σκληρή απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Πρόεδρο της Βουλής, την ώρα που μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη στη Βουλή η συνεδρίαση για την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει τη θεσμική και πολιτική δυνατότητα να ανταποκριθεί στο αίτημά της κ. Κωνσταντοπούλου και υποστηρίζει ότι η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές απόψεις της Προέδρου.

Δείτε την απαντητική επιστολή του κ. Παυλόπουλου προς την κ. Κωνσταντοπούλου:

Προς την
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αθήνα, 22 Ιουλίου 2015

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων μου σας επισημαίνω ότι δεν έχω την θεσμική και πολιτική δυνατότητα ν’ ανταποκριθώ στο αίτημά σας περί ενημέρωσης Ομολόγων μου για το περιεχόμενο της με αρ. πρωτ. 2739/22.7.2015 επιστολής σας. Και τούτο διότι:

• Πρώτον, η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς Ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ’ ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους.

• Δεύτερον, αλλά και αν ακόμη επρόκειτο για απόφαση του Σώματος και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του. Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν’ απευθύνεται ευθέως προς αυτούς.

Σχετικές ειδήσεις