ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ η αύξηση της συσπείρωσης

Εκλογές 2015: Μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ η αύξηση της συσπείρωσης

Και το νέο κύμα των δημοσκοπήσεων (πέραν των όποιων σκοπίμοτήτων χειραγώγησης…) δείχνει τις ίδιες τάσεις με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. Δηλαδή ένα σκληρό ντέρμπι για την πρώτη θέση, αφού οι διαφορές μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων κινούνται απολύτως στα όρια του στατιστικού λάθους.

Τρόμος στην Κουμουνδούρου από το κλίμα «παράστασης νίκης» της ΝΔ - Αν δεν ανέβει τουλάχιστον 10 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Αυτό, όπως έχουμε επισημάνει, οφείλεται βασικά στην πολύ χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα λέγαμε σε πρωτοφανή χαμηλά ποσοστά για 15 μέρες πριν τις εκλογές!

Και μάλιστα όταν η συσπείρωση της Ν.Δ. έχει «πιάσει ταβάνι», κινούμενη σε ποσοστά γύρω στο 80%, ακόμα και σε υψηλότερα σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.

Την ίδια ώρα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκολλάει απ’ το 50-55%.

Έτσι, ενώ θεωρητικά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί βασίμως να προσδοκά ότι με την –αναμενόμενη- αύξηση της συσπείρωσής του θα ξαναπάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις, απ’ την άλλη κινδυνεύει αν αυτό δεν επιτευχθεί σύντομα, να δημιουργηθεί «παράσταση νίκης» υπέρ της Ν.Δ. Κι αν αυτό συμβεί, τότε το κλίμα θα καταστεί αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η παράσταση νίκης αποτελεί ένα απ’ τα πιο σημαντικά ποιοτικά στοιχεία μιας δημοσκόπησης, λειτουργεί καίρια στην ψυχολογία του ψηφοφόρου και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό εκλογική συμπεριφορά.

Το ελπιδοφόρο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαπίστωση των δημοσκοπήσεων, ότι αυτό το 45-50% των ψηφοφόρων του στις εκλογές του περασμένου Γενάρη που τώρα δεν δηλώνει πρόθεση ψήφου υπέρ του, δεν μετακινείται μαζικά προς κάποιο άλλο κόμμα.

Περίπου 10% είναι οι διαρροές προς τη Λαϊκή Ενότητα, μόνο. Γι’ αυτό το νεότευκτο κόμμα ενώ ξεκίνησε με υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά γύρω στο 8%, τώρα έχει «προσγειωθεί» γύρω στο 4.5%.

Επίσης ένα 5% περίπου μετακινείται προς άλλα κόμματα.

Απομένει ένα 30% περίπου, απ’ το οποίο σχεδόν οι μισοί δηλώνουν αναποφάσιστοι και οι άλλοι μισοί δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Αν οι μισοί απ’ αυτό το 30% τελικά επιστρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ, τότε μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε μια νέα εκλογική νίκη.

Και σε αυτή την προσπάθεια, όπως λένε οι πληροφορίες μας, θα κινηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες η πολιτική και επικοινωνιακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά, επαναλαμβάνουμε, αυτή η επανάκαμψη θα πρέπει να συντελεστεί σύντομα. Διαφορετικά θα γίνουν δύσκολα τα πράγματα, αν αλλάξει η παράσταση νίκης.

Βέβαια υπάρχει και η άποψη, ότι αν αρχίσει να παγιώνεται μια δημοσκοπική πρωτιά της Ν.Δ., τότε θα ωθηθούν να επιστρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από αυτό το 30%, αλλά και κάμποσοι από αυτούς που σήμερα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΛΑ.Ε., με αποτέλεσμα να συμπιεστεί το κόμμα αυτό ακόμα περισσότερο.

Αλλά αυτό το τελευταίο μάλλον αποτελεί ευσεβή πόθο…

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές

Σχετικές ειδήσεις