ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - ΣΥΡΙΖΑ: Διμέτωπος με Λαφαζάνη και Δεξιά

Εκλογές 2015 - ΣΥΡΙΖΑ: Διμέτωπος με Λαφαζάνη και Δεξιά

Φουλ επίθεση από τον Τσίπρα που επιχειρεί να διορθώσει την προεκλογική τακτική του κόμματος και να αποτινάξει την εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον προβληματισμό και την ανησυχία που προκαλούν οι δημοσκοπήσεις - «Παράθυρο» σε συμμαχίες

Στην αντεπίθεση, θορυβημένος και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν εκλογικό «ντέρμπι», περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ διορθώνοντας την μέχρι τώρα τακτική του.

Στην Κουμουνδούρου επιλέγουν τώρα «φούλ επίθεση» με ταυτόχρονη εγκατάλειψη της ... «αριστερής μελαγχολίας» και προχωρούν σε διμέτωπο με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Νέα Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα από τις προηγούμενες ημέρες έχουν ξεκινήσει διακριτικά πολιτικά ανοίγματα στην εναπομείνασα κεντροαριστερά, ενώ στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν και τα θέματα της διακυβέρνησης με έμφαση στην αναγγελία μεγάλων τομών στο πολιτικό σύστημα (π.χ. απ' ευθείας εκλογή ΠτΔ από το λαό).

Στον ΣΥΡΙΖΑ (όπως έδειξε η συγκέντρωση στο Αιγάλεω και η συνέντευξη Τσίπρα την ίδια ημέρα στο KONTRA CHANNEL) υποχρεώθηκαν σε διόρθωση της προεκλογικής τακτικής, εγκαταλείποντας πρωτίστως την «αριστερή μελαγχολία» που έφερε η συμφωνία (Μνημόνιο 3) και η διάσπαση που επακολούθησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας απόψε το βράδυ στην 80η ΔΕΘ θα γίνει ορατή και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο κρίσιμο δεκαπενθήμερο που θα επικεντρώνεται:

-Απομάκρυνση από την «αριστερή μελαγχολία» με εγκατάλειψη των δραματικών απολογητικών τόνων για το νέο Μνημόνιο με ταυτόχρονο μέτωπο πολεμικής σε όσους εγκατέλειψαν το κυβερνητικό καράβι στα δύσκολα και ...βούλιαξαν την πρώτη «Αριστερή Κυβέρνηση», δηλαδή θα ξεκινήσουν «φούλ επίθεση» στη Λαϊκή Ενότητα.

Ναι σε συμμαχίες, όχι «κυβέρνηση κουρελού»...

-Άνοιγμα, υπό προϋποθέσεις, σε μετεκλογικές συνεργασίες και πέραν των Ανεξάρτητων Ελλήνων και βασική στόχευση προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αν το τελευταίο «εγκατάλειψη τα βαρίδια του παρελθόντος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο την ομιλία στο Αιγάλεω όσο και στην συνέντευξη στο Kontra, έδειξε να αποφεύγει τις εσωστρεφείς αναφορές στον αριστερό εμφύλιο, χρέωσε όμως ευθέως και χωρίς συναισθηματισμούς στον Παναγιώτη Λαφαζάνη «οργανωμένο σχέδιο» για να πέσει η κυβέρνηση, επέμεινε στην ανάδειξη των θετικών στοιχείων της ευρωπαϊκής μάχης και απέκλεισε μεν μια «συγκυβέρνηση κουρελού» με τη ΝΔ, όχι όμως και μια ενδεχόμενη συνεργασία με ένα, διαφορετικό έστω, ΠΑΣΟΚ επί αυστηρών προγραμματικών δεσμεύσεων και αρχών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση κουρελού, σε συγκυβέρνηση ζόμπι, με συμμετοχή του Βορίδη, του Ψωμιάδη, του Άδωνι, του Πάγκαλου, του Βενιζέλου, δεν μπαίνει, ας βρουν κάποιον άλλον να βάλουν», είπε στο Αιγάλεω απορρίπτοντας εκ νέου και κατηγορηματικά τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ. Όταν όμως, λίγο αργότερα ερωτήθηκε στο Kontra για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, άνοιξε το παράθυρο υπό την προϋπόθεση ότι «θα απομονωθούν τα βαρίδια» - βαρίδια, τα οποία φωτογράφισε στα πρόσωπα στελεχών όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η κυρία Γεννηματά», είπε, «είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της υπόλοιπης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έπαιρνε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας εδώ, του κυρίου Σαμαρά ή του κυρίου Μεϊμαράκη. Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν υπάρχει προοπτική δυνατότητας συνεργασίας. Εγώ, λοιπόν, θα χαιρόμουν πάρα πολύ αυτό να αλλάξει. Αλλά αυτό απαιτεί να απομονωθούν τα βαρίδια».
Νέα μεταπολίτευση... και διαπραγμάτευση

-Ριζικές τομές στο πολιτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί σήμερα από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην νέα διακυβέρνηση, ζητώντας ταυτόχρονα «καθαρή εντολή» για να μπορέσει να υλοποιήσει ανεμπόδιστα «τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που καθυστερούν χρόνια».

Όπως τόνισε και στη συνέντευξή του στο «KONTRA CHANNEL» στόχος της επόμενης διακυβέρνησης είναι συνταγματικές και θεσμικές αλλαγές που θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό τοπίο, μια νέα μεταπολίτευση με παρεμβάσεις που θα αφορούν στη χρηματοδότηση των κομμάτων, την μείωση του αριθμού των βουλευτών (πιθανότατα σε 200) την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τις Εκλογές του Σεπτεμβρίου

Διαβάστε εδω όλες τις δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου

Όσον αφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στη «διαρκή διαπραγμάτευση» με τους δανειστές για τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι πέντε: Τα κόκκινα δάνεια, οι εργασιακές σχέσεις, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και, ίσως το σημαντικότερο όλων, τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον θα ανακοινωθούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτεραιότητες για τις αλλαγές που πρέπει να έρθουν στην κοινωνία και δεν άπτονται της συμφωνίας με τους δανειστές, δηλαδή το επονομαζόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» του κόμματος.
Στο πρόγραμμα γίνεται ρητή αναφορά τόσο στις «δεσμεύσεις» όσο και στα «ανοιχτά μέτωπα» της συμφωνίας, η οποία επισημαίνεται ότι «δεν αποτελεί ένα περίκλειστο κείμενο, αλλά εμπεριέχει αντιφάσεις και ανοιχτά μέτωπα». Στο κείμενο σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις, την ίδια στιγμή όμως είναι αποφασισμένη» για την εφαρμογή ενός «παράλληλου προγράμματος» με «ισοδύναμα και αντισταθμιστικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων», αλλά και την «απεμπλοκή από τον νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας», ενώ «θα διαπραγματευτεί σκληρά για όλα εκείνα τα σημεία της συμφωνίας που έχουν παραμείνει ανοιχτά». Επιπλέον, σε κάθε κεφάλαιο του προγράμματος παρατίθενται υποκεφάλαια με τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, αλλά και το τι έκανε κατά τους πρώτους επτά μήνες της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές

Σχετικές ειδήσεις