ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα εφαρμοστεί – Ποιοι θα κυκλοφορούν

Κορονοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα εφαρμοστεί – Ποιοι θα κυκλοφορούν
INTIME NEWS

Κορονοϊός | Όλες οι ειδήσεις: Κρίσιμο για πολλούς λόγους είναι το Σαββατοκύριακο που διανύουμε καθώς αποτελεί βαρόμετρο για την κυβέρνηση και τις επιλογές που θα χρειαστεί να κάνει τις επόμενες ώρες προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω διάδοση του ιού στην χώρα μας.

Ο κώδωνας του κινδύνου που έκρουσε από την μία πλευρά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας για την εικόνα του ιού στην χώρα μας σε συνδυασμό με τα περιστατικά απειθαρχίας στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, «σπρώχνει» το Μέγαρο Μαξίμου προς την έσχατη λύση της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Πληροφορίες του Newsbomb.gr από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, θέλουν τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να καθυστερήσει όσο γίνεται μία τέτοια απόφαση.

Άλλωστε, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης είχε «πέσει» στο τραπέζι εδώ και πολλές ημέρες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει στο κυβερνητικό επιτελείο πως θα λάβει μία τέτοια απόφαση, μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, όπως έχει δείξει μέχρι στιγμής και έχει πει, ο πρωθυπουργός έχει πίστη στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Τα φαινόμενα απειθαρχίας είναι αυτά, άλλωστε, που τον οδήγησαν στο διάγγελμα/μήνυμά του, να τονίζει το μερίδιο ευθύνης όλων μας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως εξαντλούνται οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση.

Πολλοί θεωρούν το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη ως μία τελευταία προειδοποίηση, με τον ίδιο να σημειώνει άλλωστε την κρισιμότητα του Σαββατοκύριακου που διανύουμε. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται εάν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν πολίτες να κάνουν βόλτες ανέμελοι το Σαββατοκύριακο στα πάρκα, τις παραλίες ή οπουδήποτε αλλού. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε» είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες έρχονται να επιδεινώσουν οι εικόνες των πολιτών την Παρασκευή να συνωστίζονται στα διόδια και σε ορισμένες περιπτώσεις στα λιμάνια. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε κύμα μαζικής φυγής από την Αθήνα, καθώς τα διόδια των Αφιδνών πέρασε περίπου ο ίδιος αριθμός ΙΧ με την προηγούμενη Παρασκευή και από τα διόδια της Ελευσίνας μικρότερος αριθμός σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή.

Στα διόδια σχηματίστηκαν όμως ουρές καθώς ήταν λιγότερα ταμεία ανοιχτά, για την προστασία εργαζομένων και κοινού, ενώ λειτουργούσαν κυρίως με e-pass και αυτόματα μηχανήματα κερμάτων.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι υπήρξε μία κανονική έξοδος Σαββατοκύριακου και άρα δεν συμμορφώθηκαν άπαντες με τις συστάσεις των ειδικών να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση δεν ήταν απολύτως αναγκαία, τρομάζει το υπουργείο Υγείας, που έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διασποράς. Για αυτό εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία δήλωση του είχε σχολιάσει πως στην Ιταλία δεν φτάνουν τα φέρετρα.

Από την άλλη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με μία οργισμένη δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής, χαρακτήρισε αντικοινωνική συμπεριφορά την επιλογή ορισμένων πολιτών να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις να μην το πράξουν.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί με τον ιό ακόμα κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα. Και στο μεταξύ να διασπείρουμε τον ιό σε κοινότητες σε όλη την Ελλάδα» εξήγησε ο κ.Πέτσας και τόνισε: «Όποιος έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του, πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό – να αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος, Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Και ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα το μέτρο αυτό, ενώ δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθληση κατά ομάδες.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, στην περίπτωση που χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή δεν θα είναι απόλυτη. Πρόκειται να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο, στο οποίο επιτρέπονται κάποιες μετακινήσεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιβληθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Σκέψεις για μέτρα περιορισμού σε πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Στην πιθανότητα νέων, αυστηρότερων, μέτρων αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την πιθανότητα επικείμενων περιορισμών στην ακτοπλοΐα μετά τα φαινόμενα συνωστισμού στα πλοία ο κ. Πέτσας απάντησε ότι εξετάζονται «μέτρα περιορισμού στη δυναμικότητα που θα έχουν και τα πλοία προς τα νησιά αλλά ενδεχομένως και τα αεροσκάφη ιδίως από τις πτήσεις εξωτερικού αλλά αυτά είναι θέματα που θα εξειδικευθούν τις επόμενες μέρες» καθώς μιλάμε για ένα δυναμικό πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται διαρκώς ανάλογα με την αξιολόγηση της κατάστασης.

Περιορισμοί στα λιμάνια

Παράλληλα σημειώνεται πως ήδη ισχύει από σήμερα το μέτρο περιορισμού των μετακινήσεων από και προς τα νησιά της χώρας. Ταξίδια λοιπόν θα μπορούν να κάνουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών. Τα πλοία θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία των νησιών, καθώς και από εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Για να ταξιδέψει κανείς σε νησί είναι πλέον απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί να «κατεβάσει» από το Taxis ή αντιγράφου της δήλωσης Ε1 ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας. Απαγορεύεται επίσης ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την επικράτεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός: Ο εγκέλαδος χτύπησε την Πάργα με 5,6 ρίχτερ - Γκρεμίστηκαν σπίτια -Σείστηκε η δυτική Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις