ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Βουλή: Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα

Μητσοτάκης στη Βουλή: Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα
INTIME NEWS

Με αναφορά στα θύματα της Marfin, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρευσε τη ζωή τη τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη. Τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πιά.», τόνισε ο πρωθυπουργός

Μιλώντας στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που γίνεται. «Θέλω να θυμίσω στο Σώμα από την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, είχα τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε.

Ανέφερε, ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην υπερύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος. «Βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών».

Σημείωσε ότι ο αντίπαλος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός, η φοβική γραφειοκρατία.

«Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον.

Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικές αλλαγής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα «ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι αποτελούν αυτά τα προβλήματα δραματικές ελλείψεις για ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος» και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται «τα στάδια για εξέταση και χρόνοι για έκδοση περιβαλλοντικών αδειών εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «προσπαθώ να καταλάβω αν επί της αρχής υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση». «Θα ήθελα όταν γίνεται κριτική σε αυτή την αίθουσα να μην θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαιτερότητα. Η αντιπολίτευση να μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάτι διαφορετικό στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων», τονισε και προσέθεσε:

«Στη δική μας αντίληψη αυτές οι πολιτικές αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες που ήδη αξιοποιούνται. Έχουμε πετύχει τους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Στόχους για περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία.

Ουσιαστική, συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες».

Σημειώνοντας ότι οι φορείς διαχείρισης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικοί, δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα και συντονισμό ανακοίνωσε «Γι' αυτό δρομολογούμε δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανώγεια: Συγκλονίζει το χρονικό του διπλού φονικού - Το όπλο, η απολογία και η διπλή δικογραφία