ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα συνάντησε την ύφεση πριν τον κορονοϊό

Τσίπρας: Η Ελλάδα συνάντησε την ύφεση πριν τον κορονοϊό
IN TIME

Κατά την περιοδεία του στη Ρόδο, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 0,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης με δημάρχους των Δωδεκανήσων στην Ρόδο, εγκάλεσε την κυβέρνηση για ολιγωρία και ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της κρίσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Η χώρα συνάντησε την ύφεση πριν την συναντήσει ο κορονοιός, διότι είχαμε 0,9% ύφεση το πρώτο τρίμηνο, αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Υπενθυμίζω πως η ελληνική οικονομία τον Ιούλιο του 2019 «έτρεχε» με 2,8 ανάπτυξη και φτάσαμε στο τέλος του Μάρτη να καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης 0,9%.»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι:

Φοβάμαι ότι ο τόπος σας θα ζήσει στο πολλαπλάσιο την κρίση. Η καθυστερημένη ανταπόκριση σε εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως επιδότηση της αναστολής εργασίας και όχι της εργασίας, θα μας οδηγήσει σε μία εικόνα αποκαρδιωτική τους επόμενους μήνες. Ιδίως σε νησιά που έχουν μονοκαλλιέργεια τουριστική, όπως είναι η Ρόδος. Και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τον τρόπο και τη φωνή να διεκδικήσουμε στήριξη στις τοπικές σας κοινωνίες. Αν συνεχιστεί έτσι, τον Σεπτέμβρη η συζήτηση δεν θα είναι για την στήριξη των επιχειρήσεων και την εργασία, αλλά για την κοινωνική αλληλεγγύη των ανθρώπων που δεν θα έχουν να επιβιώσουν.

«Έχω μία αγωνία για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα του τουρισμού σε σχέση με την υγειονομική κρίση», είπε και αναφέρθηκε στην κατηγοριοποίηση των νησιών από την κυβέρνηση σε πολύ επικίνδυνα, λιγότερο επικίνδυνα και λίγο επικίνδυνα νησιά. Όπως το ίδιο έγινε και για τις χώρες προέλευσης τουριστών. Κάνοντας λόγο για το σύστημα υγείας σημείωσε πως ο χρόνος που κερδίσαμε ως πολιτεία από την επιμονή και την υπομονή των πολιτών, που με την καραντίνα ανέστειλαν την εξάπλωση του ιού και είχαμε τα θετικά αποτελέσματα, «δεν βλέπω να αξιοποιείται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, και ιδιαίτερα στα νησιά μας».

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα λόγω του μαξιλαριού έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα χωρίς να αυξήσει το χρέος, κάτι που δεν έχει ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Πορτογαλία. Δεδομένης της πρότασης της ΕΕ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία δικαιολογία στο να μην υπάρξει το επόμενο διάστημα αλλαγή πορείας, διότι μέχρι τώρα τα μέτρα είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα» και πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα το παιχνίδι των αριθμών της κυβέρνησης, που δίνει 8 και δηλώνει ότι δίνει 24 δις. ευρώ.

Δήμαρχος Ρόδου: Απεγνωσμένοι ζητούν ένα φλιτζάνι λάδι

Πριν από τη συνάντηση με τους δημάρχους των Δωδεκανήσων ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση στο δημαρχείο της Ρόδου με τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη. Ο δήμαρχος Ρόδου επισήμανε ότι το νησί εξαρτάται από τον τουρισμό σε ποσοστό 95%. Έτσι, ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο βρίσκονται ανάμεσα στην απελπισία, την ελπίδα και την απόγνωση. «Η κατάσταση έχει φτάσει να ζητάει κάποιος ένα φλιτζάνι λάδι», του είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι επισκέπτεται το νησί «σε μια περίεργη στιγμή, διότι είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και η Ρόδος είναι σαν να είμαστε στη μέση του χειμώνα: είναι κλειστά τα μαγαζιά». Επίσης τόνισε ότι οι επαγγελματίες είναι δύσκολο να επανεκκινήσουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη αγωνία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στον Υμηττό: Νεκρός ο 54χρονος που αγνοείτο