ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοντέλο «Μόντι» ζητά ο Μ. Παπαϊωάννου

Μοντέλο «Μόντι» ζητά ο Μ. Παπαϊωάννου

Κυβέρνηση Μόντι στην Ελλάδα πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Σε συνέντευξή του στο ρ/σ «ΒΗΜΑ 99,5», ο κ. Παπαιωάννου υποστήριξε ότι «το καλύτερο μοντέλο για τη χώρα μας θα ήταν το μοντέλο Μόντι», αφού σε κυβερνήσεις συνεργασίας στις οποίες μετέχουν πολιτικοί υπάρχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις, ιδεολογικές προτεραιότητες, πολιτικές, άρα έχουν μέσα τους αδυναμίες. Όταν προσθέσεις μέσα σ' αυτά και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο καθένας από όλα τα κόμματα βγαίνει και λέει ότι τον βολεύει, σε σχέση με το θέμα πως πρέπει να πάει η χώρα, προσδοκώντας κομματικά οφέλη στις εκλογές, οπότε τα πράγματα περιπλέκονται».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης του βίου της παρούσας κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης τάχθηκε υπέρ της τήρησης των συμφωνιών. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εκτός κι αν αλλάξουν τη συμφωνία πάλι, εκτιμήσουν τα πράγματα από την αρχή πιο ψύχραιμα και ο κ Σαμαράς, κυρίως, κι αλλάξει αυτή η συμφωνία», προσέθεσε.

Πάντως, ο κ. Παπαϊωάννου εκτίμησε ότι οι εκλογές θα βγάλουν και πάλι κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ τον Ιούνιο πιθανόν θα χρειαστούν και νέα μέτρα.

Αιχμές για την τρόικα

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Παπαϊωάννου άσκησε κριτική στους χειρισμούς των ελεγκτών. «Άλλα συζητούν εδώ στο υπουργείο, άλλα μας φέρνουν μετά σε χαρτιά. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα υπήρχαν διαπραγματευτές που κάθε στιγμή θα έχουν και κάτι καινούργιο να πουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση, έτσι όπως γίνεται, είναι πρωτόγνωρη.

Για τη ΝΔ

Ερωτηθείς για την πρόσφατη κόντρα του με τη ΝΔ για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για «πλήρως συμφωνημένες αλλαγές» στο νομοσχέδιο που αφορά τις φυλακές και απέδωσε τη διένεξη στην παρατεταμένη εκλογική περίοδο. «Αυτή είναι η αιτία των κακών και ο καθένας θέλει να παίξει», σημείωσε.

Για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου τάχθηκε υπέρ της μίας υποψηφιότητας στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ενώ έθεσε ως ζητούμενο να μην υπάρξει μια «άγρια προεκλογική περίοδος αναμέτρησης, με διαφορετικές, τελείως, προσεγγίσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ μέσα από ανοιχτές διαδικασίες «μέσα από μια μεγάλη πανελλαδική διάσκεψη, από ένα συνέδριο τις θέσεις πάνω στις οποίες θα δώσει την εκλογική μάχη η οποία θα προσδιορίζεται κι ένα σαφές πρόγραμμα για το αύριο της χώρας κι όχι μόνο για το σήμερα.».

Αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για ένα «κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ», που σήμερα θα πρέπει «να διαδραματίσει θετικό ρόλο στις εξελίξεις».