ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οruc Reis: Το «σάλπισμα» Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους και το ράπισμα από τον Ντόναλντ Τούσκ

Οruc Reis: Το «σάλπισμα» Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους  και το ράπισμα από τον Ντόναλντ Τούσκ

Για προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έκανε λόγο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας εκ νέου το θέμα κυρώσεων

Το στίγμα της ελληνικής διπλωματίας όπως αυτή θα εκφραστεί και στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο στρογγυλό τραπέζι, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες, να επιδείξουν απέναντι στην τουρκική συνέπεια των προκλήσεων την ευρωπαϊκή συνέπεια των κυρώσεων.

«Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες». ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως έκανε γνωστό κ. Μητσοτάκης το ζήτημα της Τουρκίας αναμένεται να απασχολήσει τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου και σημείωσε χρησιμοποιώντας αυστηρό τόνο: «Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου -όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο».

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία εξέθεσε τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, με την έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη σύνοδο του ΕΛΚ εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τούσκ, υπογράμμισε την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια στη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός έθιξε και την έτερη μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση του Covid - 19. Αφού υπογράμμισε την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας έναντι των άλλων χωρών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Ταυτόχρονα εξέφρασε την κυβερνητική ετοιμότητα να λάβει και σε τοπικό επίπεδο επιπλέον μέτρα εαν κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς: «Εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού -το ξανατονίζω- τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας». είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μακρόν: «Αύριο θα επανέλθουμε στο θέμα της Τουρκίας»

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα επανέλθουν αύριο στο ζήτημα της Τουρκίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν και υπογράμμισε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σφοδρή κακοκαιρία θα σαρώσει τη χώρα από το βράδυ