Βέτο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τους διαγραφέντες
Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη λάβει το μήνυμα ότι οι βουλευτές που ψήφισαν χθες υπέρ της δανειακής σύμβασης δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την επιστροφή των διαγραφέντων στα ψηφοδέλτια με πρόσχημα την ενότητα της παράταξης στην πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση της ιστορίας της.
Αρκετοί, βουλευτές όπως η κ. Μερεντίτη, ο κ. Αλευράς, και ο κ. Κωνσταντινόπουλος είναι κάθετα αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο θεωρούν ότι πολλοί πρώην συνάδελφοί τους, ψήφισαν ΟΧΙ εκ του ασφαλούς γνωρίζοντας ότι υπήρχε μία μεγάλη πλειοψηφία που θα υπερψήφιζε το Μνημόνιο 2 και δε θα αντιμετώπιζε η χώρα το φάσμα της χρεοκοπίας.
Για να αντιληφθεί κανείς τις μεταβολές που προκάλεσε η χθεσινή ψηφοφορία στις εκλογικές περιφέρειες αναφέρουμε το εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα:
• Στο Νομό Ηλείας οι έδρες ήταν 4 – 2 υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει έναν μόνο βουλευτή τον κ. Κατρίνη αφού οι υπόλοιποι τρεις διεγράφησαν
• Στην Αχαϊα διαγράφησαν οι 2 από τους 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
• Στον Πειραιά (στην Α΄ εκλογική περιφέρεια) έμεινε μόνο ο κ. Μ. Μπεντενιώτης να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ
• Στη Β΄ Αθηνών στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, από τους 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν αποχωρήσει ή διαγραφεί οι 7 (Δημαράς, Σακοράφα, Β. Παπανδρέου, Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Λ. Μίχος, Μ. Αποστολάκη)
Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα που δύσκολα θα υπερβεί τους 50 βουλευτές ενώ το απαισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για 32 – 34 βουλευτές. Με αυτές τις συνθήκες είναι φυσικό να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η επανάκαμψη των διαγραφέντων.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλο αριθμό ανταρτών στη ψηφοφορία αφού η τελική εκτίμηση μιλούσε για 8 – 12 βουλευτές που θα διαφοροποιούνται.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος επιτάσσει την ηθική διάσταση της υπόθεσης επισημαίνοντας ότι δε μπορεί να εξομοιώνονται αυτοί που σήκωσε το βάρος σκληρών μέτρων με αυτούς που διαφοροποιήθηκαν.
Άλλωστε οι περισσότεροι από τους διαγραφέντες ανήκουν στο Παπανδρεϊκό στρατόπεδο (πλην του κ. Καρύδη) και ενδέχεται να δημιουργούσαν προβλήματα στη νέα ηγεσία.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Πάγκαλος που χρησιμοποίησε μάλιστα βαριές εκφράσεις εναντίον όσων καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία.