ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Πράσινο φως» για τον προσυνεδριακό διάλογο, με το βλέμμα στραμμένο εκτός κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: «Πράσινο φως» για τον προσυνεδριακό διάλογο, με το βλέμμα στραμμένο εκτός κόμματος

Στόχος της Κουμουνδούρου να φέρει κοντά της ανθρώπους που δεν έχουν απαραίτητα πολιτική σχέση μαζί της

Την έναρξη του προεσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικυρώσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος κατά την σημερινή του συνεδρίαση, σε μία διαδικασία που συνήθως αποτελεί μια αμιγώς εσωκομματική διαδικασία, που στην προκειμένη, όμως, περίπτωση στοχεύει ανοιχτά εκτός Κουμουνδούρου.

Επί της ουσίας οι θέσεις -που επί της αρχής ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα- αποτελούν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, τα ως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η διεξαγωγή Συνεδρίου εντός του 2021 φαντάζει από δύσκολη ως απίθανη. Επομένως, καθίσταται ξεκάθαρο ότι ο στόχος δεν είναι άλλος, παρά η επαναδραστηριοποίηση και η επανασυσπείρωση της κομματικής βάσης, αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα «μυρίζει» πρόωρες εκλογές.

Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος με βάση της θέσεις -μεγάλο κομμάτι των οποίων έχετε διαβάσει ήδη από το Newsbomb- μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza, ενώ στη συνέχεια θα δοθούν στις τοπικές κομματικές οργανώσεις, προκειμένου να συζητηθούν εκεί. Αυτό είναι απλά το πρώτο βήμα, αφού θα ακολουθήσουν οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις, ενώ η επίσημη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, σε μία μεγάλη, διαδικτυακή πανελλαδική Συνδιάσκεψη, όπου εκεί θα κατατεθεί η τελική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα από αυτή τη συζήτηση, η Κουμουνδούρου να πετύχει έναν ακόμα στόχο. Να φέρει κοντά της ανθρώπους που δεν έχουν απαραίτητα πολιτική σχέση μαζί της, αλλά που θα έχουν στοιχεία «τεχνοκρατικά». Άλλωστε, υπάρχουν ήδη τα πετυχημένα παραδείγματα των πανεπιστημιακών γιατρών με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας επικοινωνεί συχνά για τα ζητήματα της πανδημίας, όπως είναι η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού και ο καθηγητής Αιματολογίας-Αιμόστασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Το μοντέλο αυτό -που εν μέρη μοιάζει με το μητρώο στελεχών που εφάρμοσε στη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θέλουν να το επεκτείνουν σε όλους τους τομείς. Ήδη οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, με πρώτο τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μιχάλη Καλογήρου, έχουν καταρτήσει λίστες με τεχνοκράτες και επιστήμονες που θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην βελτίωση του προγράμματος -αρχικά- αλλά ακόμα και να αξιοποιηθούν στον κρατικό μηχανισμό, σε θέσεις-κλειδιά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη υπόθεση, είναι πως η Κουμουνδούρου δεν βάζει ως προϋπόθεση την κομματική «στράτευση» για αυτούς τους ανθρώπους.

Το κείμενο των θέσεων αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουν οι επιστήμονες και τεχνοκράτες αυτοί σε επαφή με το κόμμα. Με ποιο τρόπο; Όχι φυσικά μέσα από τις κομματικές συνεδριάσεις, αλλά με τη συμμετοχή τους στις ξεχωριστές θεματικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις εσωκομματικές συζητήσεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί σε αυτές τις εκδηλώσεις να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να συμβάλουν στον εμπλουτισμό των θέσεων στις επιμέρους αυτές θεματικές.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές εκδηλώσεις για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, για το Σχέδιο Ανάκαμψης της οικονομίας, για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία μέσα στη κρίση, για ένα κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στο πεδίο της αλληλεγγύης, για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τη προάσπιση της Δημοκρατίας και τον ρόλο των ΜΜΕ και τέλος για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με έμφαση στην αξιοκρατία, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις και την αποκέντρωση του κράτους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Μπαίνει στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη την Παρασκευή