ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση στην Βουλή για το νομοσχέδιο παιδείας, τις διαδηλώσεις και το lockdown

Σφοδρή αντιπαράθεση στην Βουλή για το νομοσχέδιο παιδείας, τις διαδηλώσεις και το lockdown

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπήρξε στη Βουλή κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την παιδεία.

Αρχικά με αφορμή την σημερινή διαμόρφωση της υγειονομικής κατάστασης και την πιθανή ανακοίνωση αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, οι εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 ζήτησαν από το προεδρείο της Βουλής να αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, με το επιχείρημα ότι θα γίνουν διαδηλώσεις.

«Είναι προκλητικό. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται την διακοπή λειτουργίας της Βουλής μιλά για συγκρούσεις και πόλεμο στα πεζοδρόμια. Από την μια λέει να παγώσει η λειτουργία της Βουλής και από την άλλη καλεί τον κόσμο για πόλεμο στα πεζοδρόμια» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοπκρατίας Γιάννης Βρούτσης.

Λίγο νωρίτερα, ο Πανος Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τοποθέτηση του είπε:
«Δεν μπορεί να συζητούνται υπο αυτές τις συνθήκες κρίσιμα νομοσχέδια για τα οποία δημιουργούνται διαφορετικές προσεγγίσεις. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις συνέπειες. Εισηγούμαι στην Βουλή να παγώσει την συζήτηση για το νομοσχέδιο της Παιδείας. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους εισηγήσεις και ολικό απαγορευτικό για υγειονομικούς λόγους και να έχουμε την απαίτηση να συζητούμε στην Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα προκαλέσει συγκρούσεις και διαδηλώσεις. Η ευθύνη για ό,τι γίνει θα είναι της κυβέρνησης. Πρέπει η Bουλή να παγώσει την συζήτηση. Δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάσουμε τις αντοχές της κοινωνίας».

Στην τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεως λέγοντας: «Αλίμονο αν πρότασή σας είναι να κλειδώσουμε την Βουλή. Ο διάλογος συνεχίζεται με φορείς και βουλευτές και αυτό αποτελεί απόδειξη πόσο ισχυρή είναι η Δημοκρατία μας. Όπως είδατε δόθηκε η έκθεση επιστημονικής υπηρεσίας η οποία όχι μόνο δεν επισημαίνει αντισυνταγματικότητα αλλά τονίζει την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την ασφάλεια. Παρά ταύτα εμείς προχωρούμε σε νομοτεχνικές αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα».

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε «λογική» την πρόταση απόσυρσης του νομοσχεδίου για λόγους όμως ουσίας και όχι πανδημίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης είπε: «η Παιδεία είναι ίσως η σημαντικότερη παράμετρος της πολιτείας. Είναι κατά την γνώμη μας ενδεικτικό της τραγελαφικής κατάστασης το γεγονός ότι καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε και αποφασίσουμε για ένα τόσο σημαντικό τομέα με κλειστά τα Λύκεια. Αυτή τη στιγμή λόγω των συνθηκών με την κοινωνία σε lockdown είναι αδύνατο να διαδηλώσει κανείς και να δηλώσει την αντίθεσή του. Για ένα τόσο σημαντικό θέμα συντασσόμαστε με την άποψη αναβολής συζήτησης».

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χύτας ανέφερε «θεωρούμε ότι το κοινοβούλιο αποτελεί την καρδιά της δημοκρατίας. Η πανδημία δεν είναι αργία. Όπως νομοθετούμε όλο το διάστημα έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Για να συζητήσουμε νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνει συλλαλητήριο; Εκεί δεν υπάρχει πανδημία; Να δούμε την ουσία και να ξεκινήσουμε άμεσα».

Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε «αποτελεί πρόκληση και θα χρησιμοποιήσω βαριά έκφραση. Είναι ανήθικο αυτό που κάνετε. Ένα χρόνο είναι κλειστά τα πανεπιστήμια. Η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται σε πρωτόγνωρη κατάσταση μπροστά σε ένα υπολογιστή. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς προστασία. Και ενώ συμβαίνουν αυτά έρχεται η κυβέρνηση και ανατρέπει την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Εμείς δεν είπαμε να σταματήσει η Βουλή αλλά τέτοια νομοσχέδια δεν μπορούν να έρχονται. Είναι πρόκληση ότι η Δημοκρατία είναι μόνο μέσα στο κοινοβούλιο. Ο λαός δεν έχει δικαίωμα να διαδηλώνει; Έρχεστε με μια δημοσκόπηση και στημένα ερωτήματα για να πείτε ότι η κοινωνία είναι μαζί σας. Ενώ όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αντίθετη. Έρχεστε με το έτσι θέλω να νομοθετήσετε. Να το αποσύρετε. Φέρτε το όταν ηρεμήσουν τα πράγματα και όταν οι συνθήκες θα επιτρέπουν να εκφράσει την διαμαρτυρία του ο κόσμος. Ότι κι αν συμβεί θα έχετε την ευθύνη. Αυτά θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά. Εσείς θα έχετε την ευθύνη για ότι συμβεί αν νομίζετε ότι θα μας βουλώσετε τα στόματα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Ροή Ειδήσεων